Heinz Wallisch

heinzw-in-20014is cultuurcriticus; hij werd geboren in 1945 te Groningen. Naast zijn school- en studietijd doorliep hij vanaf zijn vijftiende jaar vrijwel alle disciplines van het boeken- en uitgeversvak. Begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw was hij werkzaam voor de uitgeverij van de Europese Commissie te Luxemburg, van waaruit hij tevens naar andere landen reisde om aldaar projecten te begeleiden.
Vanaf 1975 was hij werkzaam voor tal van verschillende gedrukte media in binnen- en buitenland, eerst als muziekcriticus, vervolgens tevens op andere terreinen van kunst en cultuur. Sedert hij, vanaf 2006, bijdragen levert aan de fin de siècle-webste All art is quite useless, heeft hij enigszins geleerd elektronisch te publiceren. Sinds de zomer van 2007 beheert hij eigen websites, uitgegroeid tot inmiddels vijftig algemeen culturele- en vooral themasites in Nederland, België, het Franse taalgebied en het Duitse taalgebied alsmede enkele internationale, Engelstalige.
‘Buitenshuis’ heeft hij enige jaren bijna dagelijks op het Nederlandse cultuurweblog All art is quite useless van Rond1900.nl gepubliceerd, alsmede op de website van Mens en melodie, thans overgegaan naar Muziek en Mensen, die hij eveneens redigeert en welke thans als ‘binnenshuis’ kan worden beschouwd. Dat betekent dat hij (vooralsnog) geen bijdragen aan andere dan eigen websites (meer) levert.
Momenteel werkt hij, samen met Prof. Minderhoud aan een boek over 150 Jaar Symfonieorkest in Groningen, dat in november 2012 zal verschijnen.

Boekpublicaties:
— Gavarni — 32 tekeningen uit de Mascarade humaine. Groningen, 1966.
— 125 Jaar symfonieorkest in Groningen. Groningen, 1987.
— Geïllustreerde Muziekinstrumenten Encyclopedie (samen met Bert Oling). Lisse, 2003. Sedertdien in diverse talen uitgegeven.

Advertenties

One response to this post.

 1. Beste Heinz,

  Bedankt voor de email, wat leuk om zo via de digitale snelweg kennis te maken! De beschrijving hierboven klinkt als die van een ten volle geleefd muzisch leven 🙂 hopelijk zal ik dat zelf ooit over het mijne kunnen schrijven 😉

  Ik vind het heerlijk om in al deze berichten te snuffelen en ben vol bewondering om de hoeveelheid en de kwaliteit ervan.

  We houden contact?

  Hartelijke & muzikale groeten van Martine

  P.S.
  Nee, M&M is niet het oudste, dat is een door de vorige hoofdredacteur de wereld ingeholpen misverstand. Het oudste is het TVNM. 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: