Portret van Jos Gemmeke in KRO’s Profiel

In de serie programma’s met portretten, die de overkoepelende titel Profiel en door de KRO wordt uitgezonden op de tv-zender NL2, wordt op vrijdag 30 december een portret gepresenteerd van Brunita Josepha (Jos) Gemmeke (1922-2010) ─ ook bekend als Josje Mulder en Jos Mulder-Gemmeke ─ die als bijnaam De Sphinx had. Zij is de enige vrouw die, naast Neerlands toenmalige koningin Wilhelmina (1880-1962) is onderscheiden met de Militaire Willems-Orde.
In 1940 heeft zij zich, zeventien jaar oud, in het verzet gestort. Ze drukte het illegale blad Je Maintiendrai en verspreidde die ook zelf. Met kranten en zendapparatuur in fietstassen reisde ze, per trein en met de fiets, het land door om van alles te bezorgen: van wapens tot en met spionagemateriaal.
Diverse keren is Jos Gemmeke ternauwernood aan de dood ontsnapt. Als ze wel zou zijn aangehouden en haar materialen zouden zijn ontdekt, zou dat alleen nog een executie betekend kunnen hebben.
De film is op genoemde dag te zien tussen 17:30 uur en 18:10 uur.

2 responses to this post.

 1. Posted by M. van der Wal on januari 3, 2012 at 7:14 am

  Nergens kom ik de biografie tegen van mw Jos Mulder – Gemmeke. Ik weet dat Mulder haar derde man was, dat Willy Fick haar eerste man was, maar nergens worden jaartallen genoemd. Wie was de tweede man? De vijf “gloriejaren” worden overal bezongen, maar Jos heeft toch nog wat meer gedaan, dunkt me.

  Beantwoorden

  • Vraagt u eens bij een goed antiquariaat, direct of via de elektronische post. Daar zijn niet zelden mensen werkzaam die zoiets kunnen vinden als het bestaat, en zelfs als het heeft bestaan maar totaal is uitverkocht.
   U zou ook met het Ministerie in kwestie in contact kunnen treden. Het zou toch al te treurig zijn als deze draagster van de Militaire Willems-Orde niet met voldoende gegevens in de annalen zou zijn vertegenwoordigd.
   Eppo Brongers, auteur van vele (militair-)historische boeken ─ met een zeer omvangrijk archief ─ zou u eventueel verder kunnen helpen. Hij is te benaderen via Uitgeverij Aspekt.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: