Docu: de strijd van Elliot Ness tegen Al Capone

Proces tegen Al Capone
Op 6 oktober opende het Hooggerechtshof te Chicago het zeven dagen durende proces tegen de tot op heden ─ althans in het spraakgebruik ─ meest beruchte gangster uit de geschiedenis van de Verenigde Staten: Al Capone (1899-1947). Dit werd mogelijk door het intensieve speurwerk van het team van Elliot Ness (1903-1957) van het beruchte Prohibition Bureau van de Cleveland Division of Police.
Daarover is in 2009 een Franse documentaire gemaakt door Patrick Jeudy. Deze wordt, als bijdrage van Arte France, op zondag 11 december ─ tussen 22:20 uur en 23:15 uur ─ door Arte-televisie, onder de Duitse titel Elliot Ness gegen Al Capone, vooralsnog eenmalig, zal worden uitgezonden. Deze bijdrage is de laatste van de thema-avond die Arte deze keer wijdt aan de onderwereld van Chicago.

Historische figuur in drama’s
De figuur Elliot Ness kennen we uit misdaaddrama’s in serievorm en als speelfilm, alle met de titel The Untouchables. De eerste reeks stamt uit de tweede helft van de jaren vijftig, doorlopend in de jaren zestig, met Robert Stack (1919-2003) in de rol van Elliot Ness. In 1987 maakte Brian de Palma (*1940) de speelfilm, met Kevin Costner (*1955) in de rol van agent Elliot Ness.
__________
Afbeeldingen
1. De historische Elliot Ness van het Prohibition Bureau te Cleveland.
2. Poster en afbeelding op dvd-doos van Brian de Palma’s speelfilm The Untouchables.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: