Robert Louis Stevenson stierf deze dag in 1894

De grootste roem heeft de op 3 december 1894 overleden Robert Louis Balfour Stevenson vergaard met twee boeken: The Strange Case of Dr. Jeyll and Mr. Hyde (1886): voer voor psychologen, psychoanaltici en eventueel een heel team van voortreffelijkje psychiaters. De andere roman is Treasure Island (1883) [1], een boek vol spannende avonturen.
Hoewel de man daarmee in ieder geval tot op de huidige dan bekend gebleven is en van vooral Schateiland nog steeds weer hedrukken worden vervaardigd, is de filmwereld normaliter meer geïnteresseerd in de gekte van Jekyll and Hyde. Die dubbele naam is zelfs een gevleugeld woord geworden en wordt gebruikt om een persoon met twee gezichten aan te duiden. Het éne sympathiek en voorkomend, het andere boosaardig en destructief: variërend van aardig schizoïde tot en met compleet schizofreen tot in de derde macht. De veelzijdige schrijver ─ romans en verhalen, essays, dichter en auteur van reisboeken ─ werd op 13 november 1850 geboren.
Hoewel hij in een tijd leefde dat men een veel lagere levensverwachting hadden dan in de loop van de twintigste eeuw het geval was, en die nog steeds stijgend is, werd Stevenson als gevolg van een ziekte slechts 44 jaar oud.
Diverse interessante aspecten van zijn leven kan men nalezen op de Nederlandse Wikipedia-pagina.

[1] Uit correspondentie van de auteur weten we dat hij een andere, dus oorspronkelijke, titel voor dat boek in gedachten had: The Sea Cook, or Treasure Island: a Story for Boys.
__________
Afbeeldingen
1. Fin de siècle ornament linksboven op het voorplat van de versie van The Black Arrow ─  A Tale of the Two Roses voor het eerst verschenen in 1888 ─ van uitgeverij Cassell and Company Ltd. van 1913. De eerste Britse editie is eveneens bij Cassell verschenen; de Amerikaanse bij Scribner’s. Het verhaal dat tevens onder de titel zonder het lidwoord the voor Two Roses is uitgekomen, is in het Nederlands vertaald als De Bende van de Zwarte Pijl.
2. De van oorsprong Schotse schrijver Robert Louis Balfour Stevenson.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: