Bachs Goldberg Variaties voor vijf gambisten

Partituurpagina met de Aria, het eerste en laatste onderdeel van de 
uit tweeëndertig delen bestaande Goldberg Variaties (BWV 988).

Tal van versies
De Goldberg Variaties van Johann Sebastian Bach vormen een van de hoogtepunten uit diens gehele oeuvre. Ze bestaan tegenwoodig in tal van versies: niet alleen in de enige oorspronkelijke, voor klavecimbel [1], maar tevens voor piano, gitaar, strijktrio en harp.
Hoevelen waren niet geheel en al lyrisch toen de Canadese pianist Glenn Gould (1932-1982) zich over dit opus (BWV 988) heeft ontfermd en deze op zijn geheel eigen wijze heeft voorgesteld. In lexicografische bijdragen wordt dan ook meestal vermeld dat deze musicus zijn reputatie te danken heeft aan zijn (al dan niet hoog geprezen) Bach-vertolkingen.
Zelfs de als zeer kritisch en soms ook overgevoelig geldende Hans Reichenfeld van NRC/Handelsblad verbleef een tijdje in de zevende hemel toen hij met de uitvoering van genoemde Bach-compositie werd geconfronteerd. En hoewel ik al een halve eeuw inzie dat er meer wegen naar Bach leiden, al ben ik in principe een voorstander van de zo authentiek mogelijke benadering, die Gould-vertolking verdroeg ik simpelweg niet.

Richard Boothby van het Britse Gambaconsort Fretwork heeft daar een versie voor gamba-ensemble aan toegevoegd, en die zal op zondag 23 oktober, ’s middags vanaf 15:00 uur worden gespeeld in de Lutherse Kerk te Groningen, in de serie van Musica Antiqua Nova.
__________
[1] Toen Bach in de jaren 1718-1719 verbleef aan het hof van Prins Leopold te Köthen, heeft hij een twee klaviers klavecimbel besteld bij Michael Mietke te Berlijn (geboren tussen 1656 en 1671; overleden 1719). Klavecinist Bob van Asperen heeft ongeveer twee decennia geleden de Goldberg Variaties opgenomen,op het enige overgebleven instrument van die maker, uit die tijd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: