Van Swieten Society met Violoncello all’Inglese

Rectificatie data
In afwijking van hetgeen in de fraai gestileerde krant van de Van Swieten Society wordt gemeld, vindt het eerste concert van de groepering in de samenstelling die vereist is voor de optredens van de serie Violoncello all’Inglese niet op vrijdag 21 oktober plaats, maar op zaterdag 15 oktober in de Lutherse Kerk te Groningen. De vermelde datum van een week later, blijkt niet juist te zijn.

Zoals altijd, onalledaags programma

Zoals gebruikelijk, bestaat het programma ook deze keer uit niet-alledaagse composities of bewerkingen. De namen van de componisten zijn weliswaar niet geheel in vergetelheid geraakt, maar van alledag zijn ze al evenmin.
Mensen die pianoles hebben genoten, kennen de Engelse componist John Field (1782-1837) vast en zeker, maar of dat met de naam van cellist/componist Alfredo Piatti (1822-1901) eveneens het geval is, valt sterk te betwijfelen, al moet daaraan direct worden toegevoegd dat de man ‘in zijn eigen tijd’ een centrale rol heeft gespeeld in het Europese muziekleven.

Een geheel onbekende is Ferdinand Ries (1784-1834) weliswaar ook niet, maar hoe vaak gebeurt het nog dat we in concertprogramma’s op diens naam stuiten? Tegenwoordig komen we George Onslow (1784-1853) en William Sterndale Bennett (1816-1875) met enige regelmaat tegen in de programmering van de Britse cultuurzender BBC Radio 3. Daarmee is de dreigende vergetelheid ook voor hen, vooralsnog, van de baan. Hier vervult de Van Swieten Society, zoals zo dikwijls, een voortrekkersrol.
Wat de heren gemeen hebben, is de periode waarin ze zijn geboren: alle binnen o’n vier decennia: tussen 1782 en 1822. Alfredo Piatti is de enige die de gehele tweede helft van de negentiende eeuw heeft meegemaakt, en vervolgens iets meer dan een half jaar in de twintigste eeuw heeft geleefd: hij overleed op 18 juli in het eerste jaar van de woeligste eeuw die Europa heeft beleefd.

Vijf strijkers en een piano
Van Swieten maakt in deze reeks vijf keer zijn opwachting met zes musici, in één der vier programma’s die onder het motto Romantische Reuzen op diverse plaatsen in ons land zullen worden voorgesteld tussen nu en het einde van het seizen 2011-2012. Vijf strijkers en een pianist zullen hun vaardigheden opnieuw ten toon spreiden op tal van locaties, waarvan de Lutherse Kerk in Groningen één van de vaste accomodaties is waar Van Swieten sinds jaar en dag optreedt.
Bart van Oort speelt op zijn nieuw gerestaureerde Erard-vleugel, de andere ons allen inmiddels bekende musici bespelen samen twee violen, een altviool en twee celli. Die zes musici spelen in het laatste opus van dat concert allen samen: in het Sextet in fis-klein, opus 8 uit 1835,  van William Bennett.
Voor de andere onderdelen van het programma zij hier verwezen naar onze zustersite Cultuur in Groningen en omgeving, omdat de Van Swieten Society aldaar het eerste optreden van dit seizoen zal realiseren.
__________

De overige concerten in deze reeks zullen worden gegeven op en in:
Vrijdag 21 oktober in de Slotkapel van Egmond (aanvang 20:00 uur)
Maandag 24 oktober in Vredenburg Leeuwenbergh te Utrecht (aanvang 20:15 uur)
Dinsdag 25 oktober in De Vereeniging te Nijmegen (aanvang 20:15 uur)
Zondag 30 oktober in het Bethaniënklooster te Amsterdam (aanvang 15:00 uur)
__________

Afbeeldingen
1. De Engelse muziekmeester John Field.

2. De eveneens Engelse componist William Sterndale Bennett. Portret uit 1861. Gravure van D.J. Pound (wiens actieve jaren tussen 1842 en 1877 lagen), naar een foto van John Jabez Edwin Mayall (1813-1901).
Saillant detail over deze fotograaf is dat hij de eerste is geweest die in 1860 portret-visitekaartjes voor de Engelse koningin Victoria heeft gemaakt.
__________
NASCHRIFT zaterdag 15 oktober: Als gevolg van fysiek malheur van pianist Bart van Oort is het concert in de Lutherse Kerk van deze dag afgelast. Zodra we meer info hebben over de resterende concerten in deze reeks, zullen we daarop terugkomen in een separate bijdrage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: