Zomerhitte, naar verhaal Jan Wolkers, op NL3-tv

In 2008 heeft de Nederlandse actrice ─ en ondraaglijk reclamefilmpje ontsierende ─ Monique van de Ven de als romantische thriller gekwalificeerde film Zomerhitte gemaakt, naar de gelijknamige novelle van Jan Wolkers (1925-2007). Het boekje fungeerde als Boekenweekgeschenk 2005.
Monique van de Ven heeft met deze Zomerhitte haar eerste bioscoopfilm gerealiseerd. Sophie Hildebrand, Waldemar Torenstra en Jeroen Willems spelen daarin de meest opvallende rollen. Het scenario werd geschreven door de echtgenoot van de regisseur: Edwin de Vries.
Een natuurfotograaf genaamd Bob ─ gespeeld door Waldemar Torenstra ─ raakt op Texel in de ban van een studente geschiedenis Kathleen ─ uitgebeeld door Sophie Hildebrand ─, die op haar beurt een tamelijk dubieuze relatie onderhoudt met een oudere man op dat eiland, die echter een heuse onderwereldfiguur blijkt te zijn; in die rol zien we Jeroen Willems.
Jochum ten Haaf speelt een inspecteur van de Natuurbescherming; hij betrapt Bob op het negeren van de begrenzingen van een natuurgebied en wil hem op de bon slingeren, maar hij valt voor de charmes van de fotograaf en neemt hem mee om een bijzondere vogel en haar jongen te kunnen kieken. Dat heeft dramatische gevolgen.
De Nederlandse ─ en zeker niet Hollandse schrijver Jan Wolkers heeft de laatste periode van zijn leven op Texel doorgebracht; met Zomerhitte heeft hij onder meer een ode aan het, soms ruige en door stormwind geteisterde, grootste van onze waddeneilanden gerealiseerd. Dat aspect is goed door de regie opgepakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: