Correspondentie tussen auteur Thomas Bernhard en uitgever Siegfried Unseld op drie luister-cd’s

Autobiografische verhalen van Thomas Bernhard
Op enkele, zo niet alle, Duitse regionale radiozenders, die onder het beheer van ARD/Das Erste vallen, wordt gedurende een paar weken tijdens de werkdagen ’s avonds goed een half uur voorgelezen uit het oeuvre van de in Heerlen geboren, Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard (1931-1989). Tot in de tweede helft van verleden week ging het daarbij om het autobiografische verhaal Ein Kind, het laatste van de vijf autobiographische Erzählungen. Vrijdag jongstleden is begonnen aan de achtdelige serie waarin Ulrich Matthes het verhaal Die Ursache voorleest; steeds ’s avonds tussen 22:30 uur en 23:05 uur, doch alleen op werkdagen: van maandag tot en met vrijdag. Vanaf maandag 1 augustus wordt de op vrijdag daaraan voorafgaande reeks voortgezet; tot en met vrijdag 5 augustus zullen de delen 2 tot en met 6 worden uitgezonden.

Correspondentie
De meeste literair geïnteresseerde lezers zullen bij het doorworstelen, al dan niet in goede zin, van de teksten van een schrijver, niet door het besef worden aangeraakt dat er zich soms nog heel wat horden voordoen voordat het eenmaal tot een uitgave is gekomen, of dat zulks gepaard gaat met flink wat horten en stoten, ruzies en dreigementen over en weer, geuit tussen uitgever en auteur. Als het in beide gevallen om literair ‘geschoolden’ gaat, kan een dergelijke correspondentie al interessant voor een breder publiek dan de uitgever met de schrijver in kwestie ─ eventueel aangevuld met de gezinsleden van de auteur en de directe medewerkers ter uitgeverij. Eén en ander kan zeer gecompliceerd raken als de beide handelende figuren een sterk ego bezitten, ook al uit zich dat bij de verschillende optredenden niet zelden geheel en al anders, hetgeen soms aardige literatuur oplevert. Brieven op zich kunnen in het oeuvre van bepaalde auteurs een belangrijke plaats innemen. We hoeven maar aan een hele reeks Nederlandse auteur van vóór de Tweede Wereldoorlog te denken, wier correspondentie veel aandacht heeft weten te genereren: men denke aan de briefwisseling tussen Menno ter Braak (1902-1940) en Eddy du Perron (1899-1940). Direct na die cesuur die door het Moffentuig van het Beest uit de Afgrond in onze cultuur werd aangebracht, verscheen er niet of nauwelijks nieuwe bundels met correspondentie. Pas met het verschijnen van Op weg naar het einde, enkele jaren later gevolgd door Nader tot u ─ bundels van Gerard ─ Kornelis van het ─ Reve (1923-2006) werd de literaire brief in ere hersteld in de Nederlandse letteren.

Briefwisseling Thomas Bernhard ─ Siegfried Unseld
Een cultuur van correspondentie tussen uitgever en auteur, zoals die in Duitsland lange tijd is gebezigd ─ in ieder geval tot het heengaan van uitgever Siegfried Unseld in 2002 ─ hij was toen een halve eeuw werkzaam in het bedrijf van Peter Suhrkamp ─ op instigatie van de schrijver Hermann Hesse, die het thema van Unselds dissertatie was, is hij in 1952 in het bedrijf Suhrkamp/Insel opgenomen en waarvan Unseld na het overlijden van zijn werkgever, zelf als enige uitgever de zaak voortzette. Met tal van zijn schrijvers ─ met sommigen van hen was hij privé zeer goed bevriend ─ heeft hij correspondentie gevoerd en onderhouden.
Van de vele brieven die schrijver Thomas Bernhard en uitgever Siegfried Unseld elkaar hebben gezonden, is een boek verschenen, dat gelukkig aardig wat belangstelling heeft weten te genereren. De Duitse uitgever Hörverlag heeft in 2008 drie cd’s met thans gesproken brieven uit die correspondentie uitgebracht. De Oostenrijkse acteur Peter Simonischek vertolkt daarbij de stem van Thomas Bernhrd, Gert Voss presenteert teksten uit de brieven van uitgever Siegfried Unseld.
__________
Zie tevens onze bijdrage over het verhaal Die Ursache van Thomas Bernhard, opgenomen in een artikel van donderdag 28 juli, op onze zustersite Tempel der Letteren.
__________
Thomas Bernhard / Siegfried Unseld: BRIEFWECHSEL.
Gelesen von Peter Simonischek und Gert Voss.
3 cd’s met een totale lengte van ongeveer 340 minuten.
Het betreft een keuze uit de circa vijfhonderd brieven.
Productie: Hessischer Rundfunk hr2 in samenwerking
met Der Hörverlag, München
ISBN 978-3-86717-275-2.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: