Auguste Renoir dinsdag: Close up, Nederland 2

Auguste Rodin: Zelfportret uit 1879.

Zelfreflectie
De impressionist Auguste Renoir (1841-1919) heeft in diverse geledingen van de samenleving in de tweede helft van de negentiende eeuw goed om zich heen gekeken en wat hem uit al de impressies welke hem zeer hebben getroffen, heeft hij de elementen via verftubes, uitgeknepen op het palet en werkend aan zijn ezel, penselen voor hem laten werken.
Van de vele thema’s die hem in de loop van zijn leven hebben beziggehouden, behoren diverse tot de wereld van de kunsten: musicerende vrouwen, theaterbezoek, mensen van de straat, portretten van bekenden en al wat dies meer zij.
Renoir is echter niet blijven steken in het impressionisme, ook al wordt zijn naam nu nog, bijna negen decennia na zijn verscheiden, in eerste instantie met die stroming in verband gebracht.Op hogere leeftijd is hij in de schoot van grote voorgangers teruggekeerd: Titiaan (1487-1576), Peter Paul Rubens (1577-1640) en Diego Velasquez (1599-1660).

Feiten en meningen dienaangaande komen aan bod in een aflevering van Avro’s televisieprogramma Close up, getiteld Renoir: het impressionisme voorbij. De film in kwestie zal worden uitgezonden via Nederland 2, tussen 23:00 uur en 23:55 uur.
Op enkele van de aan ons gelieerde sites vindt u andere afbeeldingen van Auguste Renoir.
Voor een later zelfportret zij hier verwezen naar onze zustersite Rond beeldende kunsten. Twee uitingen van musicerende vrouwen met hun instrument kunt u vinden op respectievelijk de site Tempel der Toonkunst, een vrouw met haar gitaar, en op de site Muziek en mensen, een dame met haar piano.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: