Muziekdynastie Casadesus in Vara’s Pianistenuur

Luis Casadesus 


Stamvader Luis (1850-1919)
Goed anderhalve eeuw geleden — om precies te zij op 26 maart 1850 — werd de stamvader van de muzikale familie Casadesus in het Spaanse Figueras (Catalonië) geboren. Aangezien hem de nodige opleiding ontbrak om professioneel als musicus te kunnen optreden, heeft hij zichzelf de kunst van het vioolspel bijgebracht en tevens leerde hij zichzelf vakbekwaam om te gaan met gitaar en mandoline.

Eerst werkte hij overdag als typograaf, later als accountant, maar in de avonduren musiceerde hij, ook als dirigent, vooral in het uitgaansleven. Diverse van zijn nazaten zijn niet alleen beroepsmusici geworden, enkele van hen hebben wereldfaam verworven.

Francis Casadesus 


Kinderen
De oudste zoon van Luis, genaamd Francis (1870-1954), heeft in 1921 het Conservatoire Américain in Fontainebleau opgericht. Twee decennia eerder, in 1901, had diens broer Henri (1879-1947) La Société des Instruments Anciens gesticht, met de bedoeling om in vergetelheid geraakte meesters en instrumenten uit de zeventiende en achttiende eeuw opnieuw onder de aandacht te brengen.

Virtuoze nazaten
In het Vara-programma Pianistenuur dat op zaterdag 19 februari tussen 17:02 uur en 18:00 uur via Radio 4 zal worden uitgezonden, wordt de aandacht gericht op drie virtuoze pianisten, die allen uit deze  dynastie afkomstig zijn, doch inmiddels allen ook reeds van ons zijn heengegaan: Robert, Gaby en Jean.
Daartoe is een programma samengesteld uit het werk van vier klassieke componisten met vijf stukken, die door de genoemde drie, deels samen, zijn gespeeld. U hoort een Prelude van Maurice Ravel (1875-1937), gespeeld door Gaby Casadeus
, gevolgd door muziek van François Couperin (1668-1733), uitgevoerd door Jean Casadeus (1927-1972). Gedrieën spelen de ‘nazaten Casadesus’ het Concert KV 242 van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791).
Jean Casadesus

Opnieuw komt Jean Casadeus aan de beurt met een compositie van Jean Françaix (1912-1997).

De beroemdste pianist uit deze dynastie, althans tijdens de tweede helft van de twintigste eeuw was ongetwijfeld Robert Casadeus (1879-1972). Tot besluit van deze aflevering van Pianistenuur kunnen we hem, samen met zijn zuster Gaby (1901-1999), horen in Andante und Variationen zu vier Händen, KV 501 van Mozart.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: