Wereldpremière Daan Manneke tweemaal op Radio 4: vrijdagavond en zondagochtend

Vrijdag van Vredenburg
In het muziekprogramma Vrijdag van Vredenburg — te beluisteren op Radio 4 tussen 20:00 uur en 23:00 uur — treedt de Radio Kamer Filharmonie op onder leiding van Philippe Herreweghe. Samen voeren zij drie composities op, waarvan twee werden gecomponeerd door grootmeesters der muziek uit het begin van de negentiende eeuw. Allereerst klinkt het Celloconcert in a kleine terts, opus 129. uit 1850 van Robert Schumann (1810-1856), met solistische medewerking van Steven Isserlis.

Componist Daan Manneke.
Foto: Paul Janssen; op cd
met o.m. Plenum.

Dat celloconcert wordt gevolgd door de Symfone nr. 3, opus 55, Eroica, gerealiseerd in de jaren 1803/04 door Ludwig van Beethoven (1770-1827).

Wereldpremière
Het optreden zal echter worden geopend met een wereldpremière: Ciaconna/Answering The Question — misschien wel als reactie op The Unanswered Question uit 1906 van Charles Ives (1874-1954) — gecomponeerd door onze medelander Daan Manneke (geboren 1939).

Zondagochtendconcert

Diezelfde compositie van Daan Manneke opent het Zondagochtendconcert in het Concertgebouw te Amsterdam, dat eveneens via Radio 4 zal worden uitgezonden, net als de Vrijdag van Vredenburg,door de Avro. Aangezien dat concert slechts één uur duurt, bestaat het programma dan alleen uit genoemde compositie van Daan Manneke en de Eroica van Beethoven. Wel vinden we daar hetzelfde ensemble met dezelfde dirigent.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: