NNO deze week met twee eigentijdse Russen

Componist Alfred Schnittke in mei 1989.

Het Noord Nederlands Orkest speelt eind deze week driemaal hetzelfde programma in drie steden van de provincies Groningen en Friesland. Het concert telt vier onderdelen: alle van Russische componisten: twee uit de negentiende eeuw, twee uit de twintigste eeuw. Het ligt voor de hand dat de beide namen van de negentiende eeuwers, Modest Moessorgski (1839-1881) en naast hem Pjotr Iljitsj Tsjajkovski (1840-1893) voor vrijwel geen concertbezoeker onbekende grootheden zijn; van de twee twintigste eeuwers zal in onze contreien Alfred Schnittke (1934-1998) nog de meeste bekendheid geniet.
De naam Aleksandr Mosolov (1900-1973)  zal minder gauw een belletje doen rinkelen, al is hij de laatste maanden diverse keren, via ethergolven van Radio 4 en BBC Radio 3, in tal van huiskamers binnengekomen met zijn meest bekende werk: De IJzergieterij uit 1927 dat artistiek manager van het Noord Nederlands Orkest, Marcel Mandos, een passende plek heeft gegeven tussen andere Russen.

De Russische componist
Aleksandr Mosolo; jaren
vijftig van de vorige eeuw.

Voor al degenen bij wie het angszweet uitbreekt bij de gedachte aan een Russische componist die nauwelijks anders heeft meegemaakt dan Revolutie, zij gezegd dat het stuk geen vijf minuten duurt en daarnaast een uitstekend klankbeeld overbrengt van wat er in zo’n industrieel instituut gebeurt.
__________
Voor meer informatie over de andere onderdelen van het concert in kwestie, kunt u deels terecht in onze bijdrage op de zustersite Muziek en mensen en deels in een artikel op een andere zustersite, Tempel der Toonkunst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: