Documentaire Edward VIII en de nazi’s op ZDF

Edward VIII uit het Huis
Windsor (1894-1972).

Als de dreiging die in de roman SS-GB uit 1978, van de thriller-auteur Len Deighton (geb. 1929), nadrukkelijk werd omschreven, werkelijkheid zou zijn geworden — dat het als nazi-Duitsland bekend staande, omvangrijke misdaadsyndicaat in het plan voor een invasie van Britse bodem zou zijn geslaagd —, was het niet denkbeelding geweest dat de op 11 december 1936 afgetreden koning Edward VIII door Hitler in zijn kort tevoren opgegeven functie zou zijn teruggeplaatst.
Nauwelijks een jaar hield deze in 1894 geboren Edward uit het Huis Windsor de Britse troon bezet toen hij bekendgemaakt heeft dat hij in het huwelijk wenste te treden met de Amerikaanse Wallis Simpson (1896-1986).

De Amerikaanse Wallis Simpson
die met Edward VIII trouwde.

Dat heeft hem in woelig vaarwater doen belanden: zowel de Britse regering alsook het volk was not amused, mede doordat die Amerikaanse reeds tweemaal getrouwd was geweest. Weliswaar meende de koning nog wel een compromis te kunnen sluiten: zijn verbeide echtgenote zou niet als koningin fungeren en hun kinderen zouden geen kandidaat voor troonsopvolging worden. Edward bleek echter te optimistisch: de regering Churchill speelde zijn spel niet mee.
De woorden waarmee de koning zijn aftreden had bekendgemaakt, waren zodanig gekozen dat ze nuchter beschouwd niet onjuist waren. Hij had gezegd niet te kunnen functioneren zonder de steun van zijn echtgenote.
In de periode na zijn troonsafstand is er contact geweest van Edward en mevrouw Simpson met Adolf Hitler op de Obersalzberg, en mede — doch niet alleen — daardoor bleef de geruchtenstroom op gang waarin steevast werd gezegd dat zij sympathie voor de nazi’s koesterden. Edward wees zulks verre van zich en kwalificeerde hij in zijn na de tweede Wereldoorlog verschenen autobiografie Hitler als “een enigszins belachelijke figuur met theatrale poses en bombastische pretenties.”

Handtekening van Edward, met de
toevoeging RI (Rex Imperator)

Er bestaan echter voldoende bronnen die een andere taal spreken en die komen, onder meer, aan bod in de documentaire Edward VIII und die Nazis — Mythos und Wahrheit. Deze wordt op dinsdag 18 januari door het tweede publieke Duitse televisienet vertoond tussen 20:15 uur en 21:00 uur.

4 responses to this post.

 1. Posted by Gerard Hoefnagel on januari 19, 2011 at 11:19 am

  Edward viii trad af met de smoes niet te kunnen functioneren zonder de steun van zijn vrouw. Gezien dat Edward na zijn aftreden
  een hele goede band met Adolf Hitler had. Betekend gewoon dat die band er voor zijn aftreden al was. En in de overtuiging dat Edward (Rex Imparetor)weer op de troon zou komen te zitten. Was de reden voor zijn terugtreden Edward wilde schone handen houden. Even in de luwte zullen we maar zeggen. Alleen en dat ging fout Churchill weigerde de medewerking te verlenen. Want Adolf wilde een Derde Wereldrijk stichten. Zonder oorlog te hoeven voeren dat was de bedoeling. Mogelijk dat alle Vorstenhuizen binnen Europa hier weet van hebben gehad. In ieder geval wel in ons Nederland.Alleen hier liep het ook anders als voorzien. De Duitsers wilden al wandelend door ons Land verder trekken. Maar omdat Churchill niet wilde meewerken. Moest het plan aangepast worden. Wat er in grote lijnen op neer kwam dat Wij,Nederland wel in oorlog zijn geweest met de Duitsers. Dat is zo wel op papier gezet maar de werkelijkheid is het tegenovergestelde. Eerst stuurt Koningin Wilhelmina haar familie naar Engeland Dat zat in het eerst plan. Op 13 Mei ging ze zelf. (zonder dat iemand op de hoogte was). Toen is het plan aangepast aan de ontstane situatie. De familie naar Canada en Koningin Wilhelmina ging vanuit Londen het Volk van Nederland begeleiden als Moeder van het Vaderland. Op die manier heeft zij weer op de Troon plaats genomen. Hier zou een documentaire over gemaakt kunnen worden. Tenslotte Koning Keizer Generaal Admiraal
  bedriegen doen ze allemaal.

  Beantwoorden

 2. Posted by Gerard Hoefnagel on januari 19, 2011 at 11:21 am

  Had vergeten om aan te vinken wil graag op de hoogte worden gehouden

  Beantwoorden

 3. Dat bedriegen door allen dat u aanspreekt, zal blijven bestaan zolang een bepaalde soort mensen (en die categorie is groot) zich bedreigd voelt (ten rechte of ten onrechte) en de macht heeft om op enigerlei wijze te sjoemelen. Politici, over de hele wereld, zijn er meesters in. U hoeft de Nederlandse politiek van de laatste dagen maar te volgen.
  Er is echter een lichtpuntje: het WikiLeaks-tijdperk is aangebroken, en daardoor zal al die onbedaarlijke smeerpijperij van politici sneller aan de kaak worden gesteld. Zou dat echter helpen?

  Beantwoorden

 4. Eerder deze middag is er een vertrouwelijke, dus niet voor publicatie bedoelde, reactie binnengekomen met het verzoek om actie van mijn kant. Dat heb ik geprobeerd door een mail naar het elektronische postadres te sturen dat aan de mededeling was verbonden. Doch een of andere provider of hoe je zo’n instituut ook moet noemen, laat mij weten dat de gebruiker onbekend is en derhalve de mail niet kan worden bezorgd. Dus heb ik eens gekeken of ik de persoon elders kon vinden, en ja — het was te voorzien — via die vermaledijde, zogeheten sociale media. De eerste ervan liet weten dat het Account niet bestaat, de tweede wilde dat ik zelf een account zou aanmaken, de derde (waar ik tegen mijn wil zelf blijf opgenomen), liet weten dat ik een geavanceerdere vorm van deelname diende te realiseren om…… Sociale media met a(nti)sociale instelling. Daar gaat het alleen maar om geld verdienen, over onze slaafse ruggen. Wat een elektronische idiotie.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: