Vijf Brahms-uitvoeringen op drie radiozenders

Johannes Brahms.
Foto van circa 1853

Vrijdag 14 januari worden, tussen twee uur in de namiddag en een uur of een in de nacht op zaterdag 15 januari, via drie verschillende West-Europese radiozenders in totaal vijf uitvoeringen van werken van Johannes Brahms (1833-1897) gerealiseerd.

BBC Radio 3
In het programma Lunchtime concert worden, tussen 14:00 uur en 15:00 uur, twee klassieke strijkkwartetten gespeeld door het Ebene Quartet. Besloten wordt met een kwartet van Bartók; het programma wordt geopend met Brahms’ Streichquartett nr. 1 in c-klein, opus 51 uit 1873.
Direct in aansluiting op dat programma volgt een aflevering van de reeks Afternoon on 3, tussen 15:00 en 18:00 uur, met als titel BBC Performing Groups.

Een nieuwe ster aan het firmament
der violisten: Vilde Frang. Foto: EMI.

Daarin komen diverse composities van verschillende meesters aan bod, onder wie Johannes Brahms.
We kunnen dan luisteren naar diens Concert voor viool en orkest in D-groot opus 77 uit 1878, gespeeld door violiste Vilde Frang.
Zij zal daarin worden begeleid door het BBC Scottisch Symphony Orchestera onder leiding van Donald Runnicles.

WDR 3

In het programma Konzert live van de regionale Duitse radiozender WDR 3 wordt, vanaf 20:05 uur eveneens het Vioolconcert van deze ‘Weense’ grootheid uit de tweede helft van de twintigste eeuw voorgesteld. Arabella Steinbacher speelt de solopartij, de begeleiding zal geschieden door het WDR Sinfonieorchester met als dirigent Jukka-Pekka Saraste.

Violiste Arabella Steinbacher.
Foto overgenomen van haar Homepage.

Zie ook de bijdrage van heden op onze zustersite Tempel der Toonkunst.

Radio 4
Het programma De vrijdag van Vredenburg, dat tussen 20:02 uur en 23:00 uur wordt uitgezonden via Radio 4 biedt, als derde onderdeel van de avond, het Concert voor piano en orkest nr. 2 in Bes-groot, opus 83 uit 1881. Ronald Brautigam neemt de pianopartij voor zijn rekening; hij wordt daarbij ondersteund door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Michael Schønwandt.
Direct na middernacht wordt, eveneens op Radio 4,het Nachtconcert uitgezonden, tussen 00:02 uur en 01:30 uur. Na een compositie van Mendelssohn zal het Trio voor viool, hoorn en piano, in Es-groot opus 40 uit 1865 van Brahms worden voorgesteld door Isabelle Faust, viool; Alexander Melnikov, piano; en Teunis Zwart, hoorn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: