Zes hele opera’s en diverse Mozart-fragmenten

Wereldwijd zullen het er vast veelvouden zijn van opera’s en andersoortige muziekdrama’s die op één dag de ether ingeslingerd zullen worden, maar bij ons en in de ons omringende landen hebben wij het oog laten vallen op hetgeeen nadrukkelijk vermeld staat en binnen ons bereik valt. De zaterdag waarmee de eerste echte week van 2011 eindigt, biedt zes opera’s, waarvan er drie van Mozart zijn, van wie ook nog fragmenten en aria’s zullen klinken.

Mozart-aria’s en Mozart-fragmenten
In tegenstelling tot andere zaterdagen begint op BBC Radio 3 het element muziekdrama deze keer reeds om 11:00 uur in de ochtend (onze tijd), en duurt dat tot 12:00 uur.
De sopraan Kiri Te Kanawa informeert de luisteraars over Mozart-aria’s die voor haar van grote betekenis zijn. U hoort voorbeelden uit in ieder geval drie van de vele opera’s die Wolfgang Amadeus Mozart aan de wereld heeft geschonken: Le nozze di Figaro (1786) , Don Giovanni (1787) en Così fan tutte (1789).

Eveneens op BBC radio 3 worden diezelfde zaterdag — tussen 13:00 uur en 14:00 uur onze tijd — fragmenten uit vier verschillende muziekdrama’s van de Weense grootmeester uitgezonden: Zaïde (1779), Die Entführung aus dem Serail (1782), Don Giovanni (1787) en Così fan tutte (1789).

Mozart: Così fan tutte

In het kader van de Mozart-‘Twaalfdaagse’, waarin het gehele oeuvre van die componist door BBC Radio 3 wordt uitgezonden — van 1 tot en met 12 januari —, wordt op zaterdagmiddag een extra aflevering van het programma Opera on 3 uitgezonden. Daarin wordt de complete Così fan tutte voorgesteld in een versie van the Royal Opera House Covent Garden. Colin Davis heeft daarvan de muzikale leiding. Daarin kunt u (opnieuw) de stem van Kiri Te Kanawa beluisteren.

Twee Mozart-opera’s achtereen
Om 19:30 uur onze tijd volgt op zaterdag 8 januari nog een aflevering van het programma Opera on 3; daarin worden, gedurende zes en een half uur, twee muziekdrama’s van de beroemdste aller Wener muziekmeesters uitgevoerd: Die Hochzeit des Figaro (1786) en La clemenza di Tito (1791). Het gaat in beide gevallen om een uitvoering door de Chicago Lyric Opera onder leiding van Andrew Davis.

Puccini: La Fanciulla del West
Op twee Duitse regionale radiozenders — NDR Kultur en WDR — wordt op zaterdagavond, vanaf 19:00 uur tot iets na 23:00 uur, La Fanciulla del West voorgesteld in een uitvoering die live werd opgenomen in de Metropolitan Opera van New York.Vocale solisten zullen worden ondersteund door koor en orkest van dat operahuis, onder leiding van Nicola Luisotti.
Meer informatie over deze opera is te vinden in een bijdrage op deze site, opgenomen op 24 december 2010, naar aanleiding van een uitvoering door De Nederlandse Opera.


Verdi’s Don Carlo

Neerlands eigen Radio 4 komt, als gebruikelijk, op deze zaterdag met een nieuwe aflevering van het NTR-programma Opera live. Daarin is, vanaf 19:02 uur, een uitvoering te beluisteren van Don Carlo van Giuseppe Verdi. Ook daarbij gaat het om een uitvoering door de Metropolitan Opera van New York onder leiding van Yannick Nézet-Seguin. De rolverdeling kunt u vinden in ons voorbericht van 17 december 2010.
Binnen die bijdrage wordt u, voor meer informatie over het muziekdrama, nog weer doorverwezen door middel van een link in de tekst.

Rossini’s Barbier in Klara’s ‘Scala’

België’s Nederlandstalige radiozender Klara komt op zaterdagavond in het operaprogramma met een uitvoering van De Barbier van Sevilla uit 1816 van Giacchino Rossini (1792-1868). Meer informatie over inhoud en medewerkenden is hier te vinden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: