Vier vermaarde pianisten, drie dito componisten

In het programma In de loge van de Nederlandstalige, Belgische zender Klara-radio wordt op woensdag 5 januari een concert uitgezonden door het BBC Scottish Symphony Orchestra onder leiding van van Vassili Sinaisky. Er worden twee werken gespeeld van vooraanstaande Britse componisten die gedurende een belangrijk deel van de twintigste eeuw hun invloed hebben doen gelden: Ralph Vaughan Williams (1872-1958) en Benjamin Britten (1913-1976).

Componist Benjamin Britten.
Tekening van Eildert Beeftink,
Groningen, 1987.

Van eerstgenoemde wordt de Vijfde Symfonie gespeeld, gereedgekomen in 19. Dit standaardwerk uit de Britse muziekgeschiedenis wordt voorafgegaan door het Concert voor piano en orkest uit van Benjamin Britten. De solopartij in deze compositie wordt vertolkt door Steven Osbourne.
Min of meer gelijktijdig daaraan — tussen 20:00 uur en 23:00 uur — komen we Benjamin Britten tegen in een ander muziekprogramma, maar dan als pianist in de uitzending Performance on 3. Daarin klinken uitsluitend opnamen van werken van concerten van Wolfgang Amadeus Mozart in het kader van de twaalf dagen waarin BBC Radio 3 het complete ouevre van die maestro di musica de ether in stuurt. Naast Benjamin Britten — die zich naast zijn werk als componist onder meer als begeleider aan het klavier van zangers — komen enkele van de grote pianomeesters aan bod, die vooral omstreeks het midden van de twintigste eeuw naam hebben gemaakt: Mieczyslaw Horszowski (1892-1993) [1], Svjatoslav Richter (1915-1997) en Rufolf Serkin (1903-1991).


__________
[1] Deze pianist staat bekend als degeen met de langste carrière als uitvoerend kunstenaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: