Papa Bachs oudste Wilhelm Friedemann is vijf avonden protagonist in muziekprogramma’s

Ronde getallen-fetisjisme
Deze week wordt op één Nederlandse en één Duitse radiozender herdacht dat het thans driehonderd jaar geleden is dat Wilhelm Friedemann Bach op 22 november werd geboren. Dit in het wereldwijd verbreide fetisjisme aangaande ronde getallen. Niet alleen is er bijna niemand die zulks aan zich voorbij kan laten gaan; erger is dat de
herdenkende gebeurtenissen veelal worden geïnitieerd door lieden die daar brood in zien, hetgeen het culturele element niet zelden overvleugelt.
Deze W.F. Bach overleed op1 juli 1784. Hij was de oudste zoon van Johann Sebastian, ook wel Papa Bach. Volgens zijn tijdgenoten was deze senior onder de Bach-junioren een excentriekeling, die muziek componeerde vol avantgardistische elementen en geheel nieuwe invallen: iets dat een traditioneel muziekleven altijd kan gebruiken.
Friedemann componeerde niet alleen, maar hij was tegelijkertjd een virtuoos organist: de appel viel dus niet ver van de stam. Toch is deze musicus, volgens zeggen, in financieel benarde omstandigheden overleden.

Twee programma’s
Gedurende de vijf avonden van de werkdagen die de week vanaf maandag 22 november telt, is Friedemann Bach in ons land Componist van de week in het gelijknamige Vara-programma dat via Radio 4 wordt uitgezonden. Tegelijkertijd — dat wil zeggen, al die avonden eveneens tussen 19:30 uur en 20:00 uur — wordt door de regionale Duitse radiozender NDR Kultur aandacht besteed aan deze musicus, maar wel door het uitzenden van andere composities, uitgevoerd door andere ensembles. Dat alles in het programma Musica van genoemde zender. Dat zou nog wel eens moeilijk kiezen kunnen worden.

[Radio 4, maandag 22 t/m vrijdag 26 november, 19:30 – 20:00 uur.
NDR Kultur zelfde dagen, zelfde tijd, andere golflengte.]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: