De Mexicaan Silvestre Revueltas is deze keer Vara’s Componist van de Week op Radio 4

Oudejaarskind

Silvestre Revueltas

Neerlands Radio 4 heeft voor de vijf werkdagen in de week die op zondag 14 november is begonnen, van maandag tot en met vrijdag de 19de, voor het programma Componist van de week de keuze laten vallen op de Mexicaan Silvestre Revueltas Sanchéz (1899-1940). Die voornaam zal zeker te maken hebben met de dag waarop deze veelzijdige toonkunstenaar is geboren: 31 december, en Silvester is nu eenmaal een benaming voor oudejaarsdag. In het Duitse taalgebied komen we die benaming voor 31 december veelvuldig tegen.
In zijn actieve tijd kreeg Revueltas vooral bekendheid als dwarsligger, maar dan wel één van de categorie die tegelijkertijd in alle oprechtheid een zoektocht ondernam welke zou moeten leiden tot de realisatie van een nationale kunstmuziek. Gedurende een decennium — in de jaren 1930-1939 ontstonden zijn composities in diverse disciplines. Naast componist was deze musicus werkzaam als dirigent, violist en muziekpedagoog.

Alternatief ingesteld

Silvestre Revueltas sloot zich aan bij de Revolutionaire Kunstenaars Liga, en voorts raakte hij betrokken bij de Spaanse Burgeroorlog, zoals dat met zovele vooruitstrevende kunstenaars van zijn tijd, in diverse delen van de wereld, is gebeurd.
Evenals dat het geval is bij zoveel andere mensen die hun uitdrukkingsmogelijkheden in één der kunsten zoeken, kon ook Revueltas moeilijk omgaan met zijn eigen emoties, en verder eveneens met alles wat op hem afkwam, hetgeen eindigde in een, zij het innige, doch tegelijkertijd tweeslachtige, relatie met de Fles: hij zette het op een zuipen.

Programma

Werner Herbers, leider van de
Ebony Band (foto overgenomen
van de website van de EB).

Gedurende de vijf avonden op Radio 4 worden diverse kamermuziekwerken, stukken voor symfonische bezetting en nog andere onderdelen uit zijn fascinerende oeuvre uitgevoerd.
Daaronder zijn Hommage aan de Spaanse dichter Federico García Loca (1898-1936) voor symfonieorkest, gecomponeerd in het jaar dat deze dichter door de fascisten werd vermoord. In hetzelfde jaar schreef Revueltas van dat stuk eveneens een versie voor harmonieorkest.
We horen gedurende die vijf keer een half uur niet alleen enkele symfonieorkesten en de gebruikelijke kamerensembles, maar daarnaast ook de Ebony Band onder leiding van (hoboïst) Werner Herbers.

[Maandag 15 tot en met  vrijdag 19 november, Radio 4 NL,’s avonds tussen 19:30 uur en 20:00 uur.]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: