Le cercle rouge uit 1970 via TV5 Monde

Evenals in enkele andere rolprenten van Jean-Pierre Melville (1917-1973), zoals in Le samourai, speelt Alain Delon (geb. 1935) [1] een hoofdrol in Le cercle rouge van deze regisseur. Daarbij gaat het om een vijfsterren-speelfilm uit 1970 met een algehele sterren-bezetting voorzover dat de voornaamste rollen betreft.

Gian Maria Volonté.

Zo zien we tevens diverse helden van het witte doek, die inmiddels alweer enige tijd dit ondermaanse vaarwel hebben gezegd: Bourvil (1917-1970) [2], Yves Montand (1921-1991) en Gian Maria Volonté (1933-1994).
Het meest opvallende in het verloop van het verhaal is de enorme spanning van een inbraak-scène die een halfuur duurt zonder dat daarin tekst voorkomt.
Juist die kwaliteit van de regisseur — en, vanzelfsprekend, alle andere daarvoor verantwoordelijken — heeft ervoor gezorgd dat we vier decennia geleden reeds hebben kunnen vaststellen dat al die angsten van zoveel collega’s van Melville, voor stilte of lange shots — en dan hebben we het hier niet over de om de haverklap wisselende situaties in soap opera’s en aanverwante bewegende-beelden-rimram — op niets anders dan koudwatervrees berusten.
In de veertig jaar nadat Le cercle rouge zijn zegetocht langs de filmhuizen in en buiten Europa is begonnen, blijkt deze niets aan kwaliteit te hebben ingeboet.
De rolprent zal worden uitgezonden door de Franstalige zender TV5 Monde, op zondag 7 november, tussen 21:00 uur en 23:15 uur.

Alain Delon. Detail van een
grotere foto. Uit een scène
in Lost command uit 1966.

[1] Alain Delon is de komende dagen veelvuldig op het huiskamerscherm te zien, maar diverse van de speelfilms waarin hij optreedt worden uitgezonden door (buitenlandse) maatschappijen die elke vorm van creativiteit van regisseur en spelers de das om doen, en dat steeds opnieuw, bij elke uitzending, door de weerzinwekkende nasynchronisatie.
Wij van Tempel der Filmkunst weigeren principieel en consequent om de aandacht te vestigen op dergelijke gecastreerde uitingen van kunst.
[2] Bourvil: De burgerlijke naam van deze acteur luidt André Robert Raimbourg. Hij heeft vele jonge jaren gewoond in het Franse dorp Bourville; zijn toneelnaam werd een hommage aan die plaats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: