Gevarieerde Wagner-avond via NDR Kultur

Aspecten van een muziekdrama
De Duitse regionale radiozender NDR Kultur biedt op zaterdag 9 oktober vier uur achtereen muziek van Richard Wagner (1813-1883), verspreid over twee vaste muziekprogramma’s. De twee eerste uren staan in het teken van het muziektheater, de tweemaal zestig minuten in aansluiting daarop worden ingenomen door de uitvoering van vier uitsluitend instrumentale composities.

Om 20:00 uur wordt een aflevering gestart van het programma Prisma Musik; de aflevering is voorzien van een originele titel: . . . ausgenommen für lange Ohren . . . — Kleine Schule des musikalischen Hörens. Daarin worden uit het muziekdrama Götterdämmerung uit 1876, het laatste deel van de tetralogie Der Ring des Nibelungen diverse apecten nader belicht.

Frauengruppe in Wagners Götterdämmerung.
Dergelijke foto’s werden op stevig karton als prentbriefkaart in de handel gebracht.
Naast de dames staat de vermelding: Costüm-Portraits der Bayreuther Festspiele.
Verlag von J. Albert, München


Vier instrumentale stukken

In het op Prisma Musik aansluitende programma Variationen zum Thema dat eveneens regelmatig door de radiozender NDR Kultur wordt gepresenteerd, staan vier instrumentale composities van Richard Wagner op de rol.
Dat concert begint met Eine Faust-Ouverture in d kleine terts uit 1840. De componist heeft het stuk — dat oorspronkelijk was bedoeld als eerste deel van Eine Faust-Symphonie —  in 1855 omgewerkt. De eerste uitvoering werd op 22 juli 1844 te Dresden verzorgd; de première van de aangepaste versie kwam op 23 januari 1855 in Zürich tot klinken.

Het tweede stuk is de Symphonie in C, gecomponeerd in de vroege zomermaanden van 1832. In datzelfde jaar werd de eerste uitvoering in Praag gerealiseerd.
Dan volgt de — ook heden ten dage wat vaker uitgevoerde — Siegfrid Idyll in E-groot. De partituur daarvan was gereed in augustis 1864. Op 5 oktober van dat jaar werd dit werk voor de eerste keer gespeeld.
Tot slot kan ieder die het wil, luisteren naar de Symphonie in E.

__________
Het is op zaterdag 9 oktober wel een echte Wagner-avond. Naast, of zo men wil: tegenover, deze vier uur met muziek van Wagner, wordt op BBC Radio 3, vanaf 19:00 uur, diens opera Lohengrin uitgevoerd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: