Verfilming door Ben Stromboogaart van Kruistocht in sprijkerbroek op België Een-tv

Europese coproductie
In 2006 heeft regisseur Ben Sambogaart (geb. 1953) de jeugdroman Kruistocht in spijkerbroek uit 1973 van Thea Beckmann (1923-2004); een boek dat in de drie decenna tussen publicatie en verfilming een klassieker is geworden.
Weliswaar kreeg de film de reputatie duur te zijn, maar tegelijkertijd waren er mensen die de elf miljoen euro hekelden als vee te weinig voor de ingewikkelde, omvangrijke productie.

Enkele van de meest vooraanstaande rollen worden vertolkt door Engelse acteurs, maar dat is minder verwonderlijk dan men bij de verfilming van een Nederlands boek zou verwachten, aangezien het hier gaat o een coproductie, waarin Nederland, Duitsland, België en Luxemburg hebben deelgenomen. Met Angelsaksische acteurs maakt zo’n rolprent ook veel meer kans op de internationale markt.

De handeling
Via een tijdreismachine belandt de vijftienjarige Dolf — gespeeld door Joe Flynn — terecht in de Kinderkruitstocht, die aan het begin van de dertiende eeuw werd gehouden: in 1212, om precies te zijn; met als doel de bevrijding van het Helige Land.
Hoewel Dolf er als buitenstaander in terechtgekomen is, wordt hij al snel een leider van formaat, die zich onderscheidt door zijn naturel.
In drie overige vooraanstaande rollen komen we ook de Engelse actrices Emily Watson (geboren in 1967) en Stephanie Leonidas (Geboren in 1984) tegen, alsmede de van eigen bodem de zeer ervaren acteur Jan Decleir (geboren in 1946).
De Belgische,Nederlandstalige televisiezender Eén presenteert deze rolprent op vrijdag 17 september, tussen 20:40 uur en 22:46 uur.

____________
Afbeeldingen
1.  De Nederlandse schrijfster Thea Beckman in 1974, een jaar na verschijning van haar roman Kruistocht in spijkerbroek.
2. Filmposter van Kruistocht in spijkerbroek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: