Drie muziekdrama’s van festivals via radio en tv

Jean-Baptiste Lully
Om 17:00 uur presenteert de internationale muziekzender Mezzo-televisie het muziekdrama Cadmus en Hermione van Jean-Baptiste Lully (1632-1687), de eerste tragédie en musique, gecomponeerd in 1673, een jaar nadat diezelfde muziekmeester de eerste Franse opera had geschreven.
De versie die u via Mezzo-televisie te zien krijgt, is gerealiseerd door Martin Fraudreau. De registratie geschiedde in 2008 in de Opéra Comique. Solisten, koor, dansers en orkest van het Poème Harmonique worden geleid door Vincent Dumestre; regisseur van het geheel is Benjamin Lazar. André Morsch zingt de partij van Cadmus, Claire Lefilliâtre is Hermione. Isabelle Druet treedt op als Charite; Melisse-Camille Poul speelt zowel Amour alsook Pales. Arnoud Marzorati is zowel Arbas als Pan; Jean-François Lombard heeft eveneens een dubbelrol: die van Nourrice en van Echion.
Mezzo zendt deze opera nogmaals uit op maandag 26 juli, ’s ochtends vanaf 10:00 uur.

Verdi’s Simon Boccangera op BBC Proms
Zoals reeds in onze vorige bijdrage over de BBC Proms 2010 in het weekeinde werd aangekondigd, wordt op zondag 18 juli Simon Boccangera uit 1881 [1] van Giuseppe Verdi (1813-1901) opnieuw een muziekdrama op het concertpodium van de Royal Albert Hall te Londen gepresenteerd. Ster van de avond is de tenor Placido Domingo die — alleen al door zijn persoonlijkheid en zijn talrijke populaire optredens met ‘veel gezichten’ en diverse aspecten van het repertoire — een enorme belangstelling en dito waardering weet te genereren. Koor en orkest van het Royal Opera House Covent Garden staan onder leiding van Antonio Pappano.
Deze derde grote dag in de reeks BBC Proms 2010 begint op BBC Radio 3 om 17:00 uur onze tijd. Tijdens de pauze, tussen 20:25 en 20:45 uur wordt een aflevering gepresenteerd van het BBC Radio 3-programma
Twenty minutes, met daarin Prom Intro: Simon Boccangera. Inhoudelijk biedt ons dit en gesprek met twee opera-specialisten — Alexander Wilson en Roger Parker — over de functie die het onderhavige muziekdrama heeft gespeeld in de carrière van de componist. Om 22:30 uur is Simon Boccanegra op die zender ten einde.


Don Carlos
via NDR Kultur en WDR 3

De gegevens waarmee programmagidsen hun lezers opzadelen zorgen niet zelden voor pijnlijke, en vooral onnodige, verwarring, als gevolg van het feit dat die gegevens worden ingevoerd door lieden die geen notie hebben van de inhoud en betekenis van hetgeen zij neerkalken.
Zowel de regionale Duitse radiozender NDR Kultur (Hamburg), alsook de zusterzender WDR 3 (Köln) presenteren, tussen 22:05 uur en middernacht, het programma
Große Stimmen — Große Namen. Daarin wordt Don Carlos genoemd als thema. Het verwarrende in de — door onvoldoende ontwikkelde dilettanten de wereld ingezonden —
gegevens is hier dat in druk wordt gemeld dat het om Don Carlos van Schiller gaat. De gecombineerde informatie, alleen al van de titel van het programma, duidt echter weer wel in de richting van het muziekdrama. Friederich (sedert 1802 von) Schiller (1759-1805) heeft weliswaar een drama (lees: tragedie) met die titel geschreven en in 1787 gepubliceerd, maar dat stuk is door Giuseppe Verdi in 1867 als muziekdama gerealiseerd, zij het door tussenkomst van de librettisten Joseph Méry en Camille du Clos.
Zie voor meer informatie het hoofdstuk over deze opera in onze
bijdrage van donderdag 7 februari 2008 op deze site.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: