Homo-taboe bij negentiende-eeuwse samoerai

Elite-eenheid
In de negentiende eeuw bestond er in Japan een speciale elite-eenheid van politiemannen in de vorm van een samoerai-militie, die een belangrijke rol speelt in de film Gahatto, de Japanse titel voor Taboo. Dat taboe in deze Japans-Frans-Britse coproductie uit 1999 blijkt homoseksualiteit te zijn. Wie zal het verbazen, die bedenkt dat zo’n elite-eenheid uit mannen bestaat, en er ook in het negentiende eeuwse Japan homoseksuele mannen bestonden, die dat op grond van hun genetische constitutie waren. Dan mogen we ook niet voorbijgaan aan het feit dat tal van mannen weliswaar niet, of niet alleen maar, zo waren gestructureerd, maar onder druk der omstandigheden — met een woord: kazernering — hun, al dan niet tijdelijke, gerichtheid een plaats moesten geven.

Mannenharten slaan op hol

In het verhaal van de film
Taboo, geregisseerd door Nagisa Ôshima (geb. 1932) [1] zorgt een nieuweling, genaamd Sozaburo Kano, in de samoerai-militie voor een versnelde hartslag bij tal van mannen die daardoor uit hun gewone doen raken. Dat vormt voor de leiding van de militie een reden om Kano een verplicht bezoek te laten brengen aan een geisha.

Met deze film heeft de regisseur het taboe van de op het eigen geslacht gerichte seksualiteit bij de samoeirai-militie doorbroken. De prachtige beelden vormen een tweede, uiterst aaantrekkelijk aspect van deze rolprent.

We komen de volgende acteurs tegen, die ‘slechts’ bij een kleine groep ingewijden bekend zal zijn: Takeshi Kitano — als een van de leiders van de elite-eenheid —, Ryuhei Matsudo — als de jonge samoerai —, en Shinji Takeda.
De rolprent wordt zaterdagavond 17 juli door de NPS via Nederland 2 uitgezonden tussen 23:55 uur en 01:30uur in de nacht op zondag 19 juli.

__________
[1] Nadat de regisseur een hersenbloeding had gekregen, vatte hij in 1999 de draad weer op en maakte hij Gohatto.
____________

Afbeeldingen
1. Poster van de film Gohatto.
2. Regisseur Nagisa Ôshima in jong gezelschap, tijdens het Filmfestival van Cannes in 2005.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: