Het Duitse Parlement kiest vandaag een nieuwe Bundespräsident

De datum 30 juni 2010 zou — in elk geval theoretisch gezien — negatief kunnen uitpakken voor de huidige coalitie van CDU en FDP in Berlijn. Hoewel het niet zeker is dat de alternatieve kandidaat  voor het presidentschap, Joachim Gauk, een grote bedreiging zal blijken (te zijn geweest) voor de wenskandidaat van de zittende regering: Christian Wulf, is de spanning nu toch groter dan men aanvankelijk had kunnen bevroeden, en dat komt doordat grote delen van de Duitse media — inclusief het dagblad Die Welt en andere uitgaven van de nog altjd dubieuze Springer-Presse zich vanaf het begin en met grote nadruk hebben uitgesproken vóór Joachim Gauk.
De politieke groepering Die Linke — voor een groot deel bestaande uit lieden die ooit lid waren van de staatspartij in de DDR — is met een eigen kandidaat in de politieke arena gekomen: de thans 74-jarige, sociologe en voormalige (ARD-)journaliste, Luc Jochimsen (Lucrezia Schleussinger) — wel wetend dat die geen schijn van kans zal maken op benoeming in de functie die ter discussie staat. De leiding van Die Linke heeft echter grote bezwaren — of die werkelijk volkomen onoverkomelijk zullen zijn, zal moeten blijken als de stemmen staken tussen de beide eerder genoemde kandidaten en stemgerechtigden binnen Die Linke de doorslag kunnen geven — jegens hun vroeger DDR-landgenoot Joachim Gauk, die na de samenvoeging van Duitsland Oost en Duitsland West de zogeheten Gauk-Behörde zou gaan leiden ter registratie en voorbereiding van eventuele vervolging van al dan niet intens kwalijke kwesties en personen ten tijde van de beide Duitslanden en bepaalde vormen van onrecht in de DDR ten hemel schreiend waren.

Richard von Weiszäcker Op de dag dat in de loop van de middag bekend is geworden wie de nieuwe president van de Bondsrepubliek Duitsland is geworden, presenteert de regionale Duitse televisiezender NDR (Nord Deutscher Rundfunk) een anderhalf uur durend filmportret uit van Richard von Weiszäcker (geboren 1920), die van 1984 tot 1994 (de zesde) Bondspresident van (West-)Duitsland was. Hij heeft zich in die functie allerwegen — ook bij de andere partijen dan de zijne — respect weten te verschaffen. Nog altijd wordt hij gezien als de Bondspresident. Dat is terug te vinden in de titel van de documentaire die tussen 21:00 uur en 22:30 uur zal worden vertoond: Richard von Weiszäcker — Für immer Präsident.
____________

Afbeeldingen
1. Luc Jochimsen tijdens een rede in de Bundestag.
2. Richard von Weiszäcker, beroepspoliticus van de CDU en tien jaar (twee ambtstermijnen) Bondspresident.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: