Arte-tv brengt deze week driemaal dezelfde documentaire uit 2009 over Saul Friedländer

Acribisch onderzoek

Aarden kan Saul Friedländer nergens op deze wereld. Wel heeft hij op tal van plekken op dit ondermaanse gewoond, maar de schaduwen uit het verleden — ten tijde van de holocaust — blijven hem vervolgen en mede daardoor is hij een onderzoeker geworden die acribisch de periode en de gebeurtenissen welke in dat kader hebben plaatsgegrepen heeft bestudeerd. Ondanks het feit dat Saul Friedländer zich zo intensief met dat onderdeel van de twintigste eeuwse — vooral Europese — geschiedenis heeft beziggehouden, blijft hij ook zoeken naar de eigen identiteit.

Praag, jaren dertig

Daartoe is hij onder meer teruggekeerd naar zijn, relatief verre, verleden: naar Praag waar hij in 1932 werd geboren en zijn jeugdjaren heeft doorgebracht. Zijn ouders — die beseften wathet Beest met de snor en de krankzinnige brulstem voor de Joden in petto had — lieten Saul onderduiken op een katholiek internaat, onder de naam Paul-Henri Fernand. Daardoro overleefde hij de oorlog, maar zijn beide ouders zijn in Auschwitz vermoord.
Toen hij tot priester zou worden gewijd, ontdekte
Saul Friedländer dat hij Joods was. Tijdens zijn omzwervingen in de vroege periode kwam hij eerst in Tel Aviv terecht. Uiteindelijk is hij in Los Angeles beland, waar hij hoogleraar werd.

Nieuwste boek

Het meest recente boek van Saul Friedländer dat in het Nederlands is uitgekomen, Nazi-Duitsland en de Joden (ISBN 978-9-782-3003-8) — eerst in twee delen [1] — en vervolgens samen in één band, is een omvangrijk — 472 + 862 pagina’s — standaardwerk waarin het thema niet alleen vanuit alle denkbare perspectieven wordt benaderd, maar — en dat is nog wel het voornaamste — in een Europese context.
Arte-televisie besteedt op zondag 13 juni, tussen 17:00 uur en 17:45 uur aandacht aan deze historicus, zijn leven en werk, door middel van een documentaire van de Bayerische Rundfunk uit 2009 gemaakt door Yehuda Yaniv, getiteld Saul Friedländer und die Geschichte. Deze film wordt uitgezonden op het beeldformaat 16:9, voorzien van stereofonisch geluid. Herhalingen worden door dezelfde zender gepresenteerd op maandag 14 juni, vanaf  08:00 uur en op zaterdag 19 juni, vanaf 06:45 uur.
__________
[1] 1. De jaren van vervolging:1933-1939.
2. De jaren van vernietiging: 1939-1945.

Zie ook onze bijdrage van 13 november 2008 op de (zuster)site Tempel der Historie.
___________
Afbeeldingen
1. Historicus Saul Friedländer.
2. Voorplat van de Nederlandse editie van de beide boeken in één band, verschenen bij Nieuw Amsterdam Uitgevers te Amsterdam

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: