Chabrols Le cri du hibou naar Patricia Highsmith’ roman The cry of the owl drie keer op Arte-tv

Patricia Highsmith
Diverse boeken van de befaamde, internationaal hoog aangeslagen, misdaadschrijfster Patricia Highsmith (1921-1995) zijn reeds tijdens haar leven verfilmd. Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld
Strangers on a train uit 1950, haar eerste boek, dat in beelden werd omgezet door drie verschillende regisseurs, waarvan de eerste, Alfred Hitchcock (1899-1980) zonder enige twijfel de befaamdste is en de meeste invloed heeft gehad, die er mede voor heeft gezorgd dat de naam van de schrijfster ‘op de kaart kwam’. Het begrip psychologische thriller werd het huismerk van Patricia Highsmith. Diverse andere van haar boeken zijn ook meer dan eenmaal voor het witte doek omgewerkt.
In 1987 heeft Claude Chabrol (*1930) — die onder meer bekendheid geniet door zijn misdaadthrillers welke op Hitchcock zijn geënt — een Frans-Italiaanse coproductie afgeleverd onder de titel
Le cri du hibou, eveneens naar de roman The Cry of the Owl van Patricia Highsmith, welke een kwart eeuw voor het uitkomen van de film was gepubliceerd.

Het verhaal
Chabrol heeft het verhaal overgeheveld van Amerika naar een plattelandsgebied in Frankrijk. Daarkrijgt een zekere Robert een relatie met een vrouw die hij daaraan voorafgaand langdurig heeft bespied. De respectieve partners van de twee overspeligen blijven niet werkeloos toezien, maar verzinnen een duivels plan. Gewoonlijk is Chabrol de regisseur bij uitstek die zich uiterst terughoudend opstelt, waardoor overigens wel een intense spanning veroorzakende sfeer wordt opgeroepen. In Le cri du hibou lijkt het wel, althans aan de oppervlakte, dat de regisseur in volstrekte lethargie is vervallen. Daar staat echter onmiddellijk tegenover dat hij de ontwikkeling van de karakters heel markant heeft weergegeven. Dat laatste is overigens geheel in overeenstemming met de manier van werken van Patricia Highsmith, die meer dan eens heeft verklaard dat ze zelf heel erg benieuwd is naar de ontwikkeling van de protagonisten in het verhaal. Het is, vanzelfsprekend, de verdienste van cameraman Jean Rabier dat de zinderende spanning tot uitdrukking is gekomen.

De rolprent
In de film spelen Christophe Malavoy (*1952), die de rol van Robert vertolkt; Mathilde May (*1965), die de jonge vrouw uitbeeldt; voort Virginie Thévenet (1957) en Jean-Pierre Kalfon (*1938). De film — met muziek van Matthieu Chabrol —wordt, op het beeldformaat 16:9, door de Duits-Franse cultuurzender Arte-televisie uitgezonden op maandag 7 juni, tussen 20:15 uur en 21:55 uur. Herhalingen door dezelfde zendgemachtigde kunnen worden tegemoet gezien op 17 juni, in de nacht vanaf 00:35 uur, en op 21 juni, ’s nachts vanaf 03:00 uur.
____________
Afbeeldingen
1. Schrijfster Patricia Highsmith op een persfoto uit 1966.
2. Scène uit le cri du hibou. (Foto © ARD/Degeto.)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: