James Dean zondag in Rebel without a cause

Klassieker
Zondag 2 mei kunnen de liefhebbers van filmklassiekers uit 1955, geregisseerd door Nicholas Ray (1911-1979) en met James Dean inde hoofdrol, opnieuw aan ons oog voorbij laten trekken, als het eerste Nederlandstalige, Belgische televisienet EEN de rolprent Rebel without a cause uitzendt.

James Dean (1931-1955) werd een cultfiguur door zijn optreden in Rebel without a cause, maar  was nadrukkelijk opgevallen in East of Eden uit van Elia Kazan (1909-2003), welke eveneens in 1955 het witte doek had bereikt, naar de gelijknamige roman van John Steinbeck (1902-1968; Nobelprijs voor Literatuur in 1962), en in 1956 met zijn, zij het veel minder prominente rol in Giant van George Stevens (1904-1975).

Melodrama
Naast James Dean zien we Natalie Wood (1938-1981) en Sal Mineo (1939-1976). Nicholas Ray heeft met zijn rolprent een hier en daar wat zwaar aangezet melodrama wereldkundig gemaakt over enkele tieners, van wie Jim Stark — rol van James Dean — het ergst te kampen heeft et al die aspecten van het leven welke zich vrij snel na de Tweede Wereldoorlog hebben geopenbaard: frustraties en angsten in allerlei gedaanten. Degenen die daaraan leden, hebben zich niet zelden zeer extravert-emotioneel gemanifesteerd, in het kader van de meer en meer op de voorgrond tredende generatiekloof.
Eén van de opvallendste elementen van de film, de autoraces — zoals die steeds vaker en op een toenemend aantal plekken in de wereld ingang zouden vinden — komen in deze specifieke context wel heel wrang op de kenners van de film en James Dean over: denog jeugdige protagonist was een maand voordat de film werd uitgebracht, zelf omgekomen als gevolg van al te roekeloos racen.

__________
Afbeelding: Hier zien we James Dean in de rol van een andere rebel in East of Eden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: