Verhaal van E.Th.A. Hoffmann op NDR Kultur

Via de literatuurreeks Am Abend vorgelesen — een programma dat de Duitse regionale radiozender NDR Kultur in principe elke week van maandag tot en met vrijdag in de uitzendingen ’s avonds presenteert, hebben de luisteraars op donderdag 18 februari en op vrijdag 19 februari — beide keren ’s avonds vanaf 22:00 uur — de mogelijkheid om de stem van acteur Wolf Dietrich Sprenger — die inmiddels bijna een halve eeuw in de Duitse theater- en filmwereld aanwezig is — te horen in de presentatie van de tekst Rat Krespel, ontstaan in , en geschreven door Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (1776-1825).
Deze schrijver, criticus, essayist en componist, alsmede muziekcriticus, dirigent, tekenaar en karikaturist, droeg vanaf zijn geboorte de voornamen Ernst Theodor Wilhelm, maar liet deze laatste in 1805 vervangen door Amadeus, om daarmee zijn geweldige bewondering voor Mozart te onderstrepen.
Het verhaal Rat Krespel werd voor het eerst gepubliceerd in 1816 in het Frauentaschenbuch van Fouqué. Twee jaar daarna werd het opgenomen in het eerste deel van Hoffmanns verzameling Die Serapionsbrüder. Van de vele edities die inmiddels — in bijna twee eeuwen — zijn verschenen, komt het verhaal ook voor onder de titel Antoine, omdat de auteur in correspondentie naar het onderhavige verhaal heeft verwezen met die titel.

One response to this post.

  1. […] berengen welke eventueel belangstelling voor de schrijver en zijn werk zouden kunnen hebben. Al eerder hebben we op deze site gewezen op een verhaal van deze Duitse auteur, dat zou worden voorgelezen in […]

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: