Opera’s heden: Carmen en Liefde voor drie sinaasappelen

Bizets Carmen
Als deze zomer een openluchtvoorstelling van het muziekdrama
Carmen uit 1875 van de Franse grootmeester Georges Bizet (1838-1875) zal worden gegeven in de Groningse havenstad Delfzijl, en u daarbij zou willen zijn, kunt u enigszins beslagen ten ijs komen als u voordien de gelegenheid te baat neemt één van de beroemdste, en veelvuldig uitgevoerde, opera’s uit de muziekgeschiedenis van Europa eerst eens te beluisteren, voorzover u dat niet al meerder malen heeft gedaan. Die gelegenheid wordt u geboden op zaterdag 16 januari, als op twee Europese klassieke radiozenders gelijktijdig een versie van Carmen zal worden gepresenteerd in de vorm van een live uitvoering, zoals die is gegeven in het New Yorkse Metropolitan Opera House.
Op de Nederlandse zender Radio 4 geschiedt de overdracht in het NPS-programma
Opera live, op de Britse zender heeft het programma een nog specifiekere titel: Opera on 3: Live from the Met. Om 19:00 uur begint de uitzending.
In New York is het dan middag en wordt
Carmen als matinee gepresenteerd door koor en orkest van de Metropolitan Operaonder leiding van Yannick Nezet Seguin. In de rol van Carmen zingt en speelt Elena Garanca; Michaëla wordt toevertrouwd aan Barbara Frittoli; en als Don José horen we Roberto Alagna.

Een uitgebreid artikel over dit muziekdrama is te vinden op deze site op 21 februari 2008.


Prokofjevs Liefde voor drie sinaasappelen
Om 20:30 uur komt de klassieke muziekzender met niet alleen geluiden, doch tevens met bijbehorende beelden, met de opera Liefde voor drie sinaasappelen uit 1919 van Sergej Prokofjev (1891-1953). Dat is, binnen vrij korte tijd, de derde opera van deze componist die door Mezzo-tv wordt uitgezonden. Na Oorlog en vrede — naar Tolstoj — en De speler naar Dostojevski, volgt nu Liefde voor drie sinaasappelen uit 1919, naar een tekst van Carlo Gozzi (1720-1806), in het Russisch vertaald door Vsevolod Maierchold (1874-ca. 1940), Leonid Solovjov (1906-1962) en Konstantin Vogak. De eerste uitvoering werd gegeven op 30 december 1921 in een theaterauditorium te Chicago.
Direct na de opera wordt — tussen 22:30 uur en 23:00 uur — ook via Mezzo-tv, documentaire over dit muziekdrama uitgezonden, waarin hopelijk alle noodzakelijke gegevens met betrekking tot het opus op een rijtje worden gezet.

____________
Afbeeldingen
1. De Franse componist Georges Bizet.
2. De Russische theatermaker Vsevolod Meierchold, geschilderd in 1917 door Alexander Golovin (1863-1930).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: