Portret van Alfred Hitchcock dinsdag op Arte-televisie

Nasynchronisatie
Op dinsdag 29 december worden er kort na elkaar twee Hitchcock-thrillers uitgezonden door buitenlandse televisiestations die wij alhier op diverse manieren kunnen ontvangen. De eerste start 21:00 uur op Arte-tv, The trouble with Harry uit 1955.
Ik heb deze film in dat jaar gezien in de toen grootste bioscoop aan de Grote Markt te Groningen, aangezien de rolprent voor alle leeftijden toegankelijk was. Ik was toen tien jaar, maar vond het wel een heel leuke en voroal humoristische film. Toen ik die film twee jaar later weer, nu met enkele anderen, wilde zien, mocht dat niet, aangezien er stond aangekonigd “Toegang 18 jaar”.
De zwarte komedie zal wel weer nagesynchroniseerd zijn, waardoor de essentie van de dialogen totaal naar de Filistijnen gaat. En aangezien wij het simpelweg vertikken om dergelijke films in uw belangstelling aan te beleven, laten we dat ook maar mooi achterwege.
Tien minuten na het einde van The trouble with Harry — indertijd in Nederland ondertiteld als Herrie om Harrie — volgt bij de Westdeutsche Rundfunk nog zo’n Hitchcok-film, Frenzy.

Portret
Gelukkig wordt er ook een portret van de regisseur, Alfred Hitchcock (1899-1980) uitgezonden, eveneens door Arte-televisie. Deze is voorzien van de Duitse titel Hitchcok — Der Schatten eines Genies. Daarin wordt een beeld geschetst van de wereldvermaarde regisseur aan de hand van gesprekken met derden: familie, zoals Patricia Hitchcock, collega’s als Brian de Palma, Robert Altman en Jonathan Demme. Actrice Jeanet Leigh (uit Psycho) komt aan het woord, evenals haar collega Tippi Hedren (die Marnie was in de gelijknamige rolprent en die in The Birds de hoofdrol vertolkte).
Het geheel wordt aaneen gepraat door Kevin Spacey. Ik vrees dat hier heel wat met voice-over geluiden zal worden gewerkt, en ook dat is niet de best denkbare presentatie, zij het dat het nu niet bom dialogen in een lineair voortschrijdend verhaal gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: