Première van Hamlet-verfilming op BBC Two Television

Première op televisie
Zaterdag 26 december kunnen de liefhebbers van verfilmde wereldliteratuur op de Britse zender BBC 2 vanaf 18:05 uur onze tijd hun hart ophalen aan een in 2009 op celluloid gezette versie van het beroemdste toneelstuk van de bekendste dramaschrijver ter wereld, William Shakespeare (1564-1616):
The tragedy of Hamlet — Prince of Denmark uit de jaren 1594-1600; de film zal op deze dag voor het eerst worden vertoond.
Deze verfilming, geregisseerd door Gregory Doran (*1958) van The Royal Shakespeare Company, is dit jaar gereedgekomen. Daarin spelen onder meer David Tennant (*1971) als Hamlet; Patrick Stewart (*1940) als Claudius en als de Geest van Hamlets vader; en de Australische Penny Downie in de rol van koningin Gertrude.

Basis van het verhaal
Als Hamlet, prins van Denemarken, naar zijn vaderland terugkeert, is zijn vader al overleden en zijn moeder direct hertrouwd met Claudius, haar voormalige zwager. Die twee stellen Hamlet voor om met zijn vrienden Ophélia te trouwen.
Geheel onverwacht verschijnt de geest van Hamlets vader en deze vertelt dat hij door zijn vrouw en Claudius is vermoord. Dan wil Hamlet wraak nemen, waardoor tal van geplande zaken geen doorgang (meer) kunnen vinden.
____________
Afbeeldingen
1. De acteur David Tennant, die in de filmversie van 2009 de rol van Hamletspeelt. Hij verwierf wereldwijde faam met zijn optreden in de science fiction serie Dr. Who.
2. De acteur Patrick Stewart, in de verfilming van Hamlet uit 2009 is hij (Hamlets oom) Claudius. Hij werd vooral beroemd door zijn rol in de SF-reeks Startrek.


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: