Speelfilms tijdens kerstavond en in de vroege kerstnacht

Polanski’s Oliver Twist
Op donderdag 24 december wordt via de Nederlandstalige Belgische televisiezender Eén de als familiefilm omschreven rolpent Oliver Twist uit 2005 — gerealiseerd door Roman Polanski, op basis van de gelijknamige roman van Charles Dickens (1812-1870) — uitgezonden vanaf 21:55 uur. Als alles volgens de planning verloopt, is er om middernacht een einde gekomen aan deze roman in filmbeelden. Overigens wel wat laat voor een familiefilm.
Meer over de rolprent en enkele parafernalia is te vinden in een artikel van heden op de Nederlandse fin de siècle website All art is quite useless van Rond1900.nl.

Sherlock Holmes
Vrijwel gelijktijdig met
Oliver Twist op ‘de Belg’ stuurt de Britse televisiezender BBC 2 de speelfilm The hound of the Baskervilles uit 2002 de ether in. Dat is een Brits product van regisseur David Attwood, naar het gelijknamige boek van Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) met in de hoofdrol de beroemdste aller detectives uit de gehele wereldliteratuur. In dat boek worden de zelfverliefde meesterspeurder en zijn ‘lotgenoot, de somtijds ietwat naïeve arts Watson geconfronteerd met nieuwe uitdagingen die hen geheel en al blijken op te eisen. Het verhaal speelt zich af in Yorkshire Dales waar zij de raadselen rond de moord op Sir Charles Baskerville uitpluizen.
In de hoofdrollen wandelen Richard Roxburgh *1962) als Sherlock Holmes, Ian Hart(*1964) als dr. Watson, en Richard E. Grant *1957) over het huiskamerbeeldscherm.

Maigrets grootste zaak
Vroeg in de nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 december — tussen 00:15 uur en 01:40 uur — presenteert  het publieke Duitse televisenet ARD/Das Erste de misdaadfilm Maigret und sein größter Fall uit 1966 van regisseur Alfred Weidenmann (1916-2000), naar de roman van Georges Simenon (1903-1989).

In de hoofdrollen speelt Heinz Ruhmann (1902-1994) de rol van commissaris Jules Maigret van de policie judiciaire in Parijs. Naast hem vertolkt Günther Stoll (1923-1977) de rol van Maigrets assistent Lucas. Françoise Prevost (1930-1997) treedt als derde belangrijke figuur in deze film op. In deze Oostenrijks-Frans-Italiaanse coproductie onderzoekt de commissaris een kunstroof, gepleegd in een Parijs museum.
____________
Afbeeldingen
1. Richard Roxburgh vertokt de rol van Sherlock Holmes in de film The hound of the Baskervilles.
2. De Franse auteur van meer dan 600 romans met een wereldoplage van meer dan zeshonderd miljoen, Georges Simenon.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: