De befaamde gravin uit Oost-Pruisen: Marion Dönhoff

Op woensdag 2 december biedt het eerste publieke Duitse televisienet ARD/Das Erste — tussen 23:30 uur en 00:15 uur in de nacht op donderdag 3 december — een portret van Marion Gräfin Dönhoff (1909-2002), die, vrijwel zonder uitzondering alle ingrijpende gebeurtenissen van de twintigste eeuw heeft meegemaakt.Ze behoorde in Oost-Pruisen tot een adellijke familie die zich verre heeft weten te houden van de nationaal-socialisten ondanks dat vrijwel alle addelijke jongemannen lid werden van de Reiter-SS. Na de oorlog heeft ze daarover in zogeheten talkshows en interviews verteld.

De grootste bekendheid nationaal en internationaal heeft ze weten te verwerven als journaliste die veel heeft gereisd en reportages daarover heeft gepubliceerd. Later werd ze hoofdredacteur en mede-uitgeefster van het opinieweekblad in krantvorm Die Zeit dat internationaal in hoog aanzien staat. Die functie heeft ervoor gezorgd dat ze door velen uit de wereld van uitgevers, redacties en journalisten tot ver daarbuiten wordt gezien als één der meest vooraanstaande naoorlogse Duitse publicisten.
Voor haar boek over mensen en geschiedenis van har geboorteland, Oost-Pruisen,

Namen die keiner mehr kennt, voor het eerst verschenen in 1962 en later in onverkorte

vorm als paperback-editie in de reeks dtv (Deutscher Taschenbuch Verlag) werd Marion Dönhoff op 17 oktober 1971 geëerd met de Friedenspreis des Deutschen Buchhandels, een onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt in de Frankfurter Paulskirche, op de laatste dag van de Frankfurter Buchmesse.

Van haar hand verschenen, naast alles wat ze in de ‘eigen krant’ liet opnemen, een bundel met Berichte und Betrachtungen aus fünf Jahrzehnten onder de titel Weit ist der Weg nach Osten (1983, eveneens later als dtv-paperback, 1988), en in 1987 de bundel Der südafrikanische Teufelskreis — Reportagen aus drei Jahrzehnten (als dtv-paperback in 1989).
Alice Schwarzer, hoofdredacteur van het Duitse vrouwentijdschrift Emma heeft in 1996 de biografie Marion Dönhoff gepubliceerd, die in 2006 eveneens in paperback als Knaur Taschenbuch is uitgegeven.

____________
Afbeeldingen
1. Die Gräfin aan haar schrijftafel.
2. Op de dag van de uitreiking van de Friedenspreis des Deutschen Buchhandels, 17 oktober 1971.
3. Voorzijde van de dtv-editie van Namen die keiner mehr kennt.
4. Voorkant van de paperback-editie in de reeks Knaur Taschenbücher van de biografie over Marion Dönhoff door Alice Schwarzer.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: