Seksualiteit als metafoor — mannenlichamen uit het kleurrijke atelier van Feike Otto van der Zee

Gefascineerd door het fenomeen Man
Op zaterdag 19 september wordt in Gallery Vriend van Bavink aan de Geldersekade 58 in Amsterdam de solo-expositie met werk van Feike Otto van der Zee geopend. Deze 35-jarige kunstenaar — die zijn opleiding aan Academie Minerva in Groningen heeft genoten — is op zoek naar het wezenlijke van het voor hem uitermate fascinerende fenomeen Man, die in felle streken, en hier en daar schematisch gebleven uitingen, is neergezet als in een roes van een gepassioneerd Verlangen dat vooralsnog ondergeschikt is aan de Wil die de overhand zal moeten krijgen in een rijpingsproces dat tot de mogelijkheden behoort als de kunstenaar erin slaagt allengs meer greep te krijgen op de aan de horizon glorende, alomvattende Eros. Als, bijvoorbeeld, masturbatie niet meer een hoofdthema is, doch zal zijn gereduceerd tot een, weliswaar wezenlijk, deelaspect van het, zowel letterlijk als figuurlijk, grotere geheel. Hoewel de contouren van zijn — hier met houtskool en pastelkrijt — uitgebeelde schreeuw om bevrijding uit een, al dan niet letterlijke, depressie wel aangeven dat er sprake is van een tussenstation, moet de reis wel echt verdergaan.


Odysseus onderweg
Voor Feike van der Zee is deze speurtocht naar het ware wezen van het verschijnsel man niets minder dan een odyssee, die mijns inziens als voorlopig einddoel weliswaar een diep ingekleurde erotiek heeft, maar onderweg daarheen nog aan allerlei verleidingen blootstaat: de sirenenzang van het lichamelijke, het gevaar te worden verpletterd tussen Skylla en Charybdis voordat de meer ingetogen, maar vol hartstochtelijkheid wachtende, zinderende erotiek, die de menselijke volwassenheid kenmerkt, een vast uitgangspunt van zijn werk zal worden, want zonder Erotiek is er immers geen ruimte voor Kunst. Nu nog overheerst de seksualiteit, die gedurende Feike Otto’s verdere speurtocht langzaam maar zeker een geïntegreerd bestanddeel van een fantasierijke, en mede daardoor steeds meer op de voorgrond tredende, Erotiek zal (moeten) worden. Maar, eenmaal op dat eigen Ithaka aangeland, zal de kunstenaar met zijn rijke mogelijkheden nog flink wat strijd moeten aangaan met op allerlei plekken en tevens in allerhande gedaanten loerende mannengestalten, die niet alle even constructief zullen blijken.
__________
De expositie wordt zaterdag 19 september om 16:00 uur geopend en zal te bezichtigen zijn tot en met 17 oktober. Gallery Vriend van Bavink is iedere week op donderdag tot en met zaterdag van 13:00 uur tot 18:00 uur geopend, alsmede op afspraak.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: