Weemoed en verlangen van Herenleed komende week op herhaling via Geschiedenis 24

Jaren zeventig nostalgie
U moet niet schrikken, hoor, maar weet u dat Herenleed op herhaling gaat? “Ach heden!” Dat betekent dat u niet alleen rekening moet houden met de mogelijkheid dat er vogeltjes naar u zullen kijken, maar ook dat Bertus de Bretel en Peter de Plank (“Deze arme wees”) hun flitsende opwachting zullen komen maken, en mocht u in gedachten in de buurt van een grote bomengroep komen, dan mag u niet verbaasd zijn als u iemand plotsklaps hoort roepen: “Kabouters voor! Kabouters na!” En mocht het voortijdig op de Veluwe gaan sneeuwen, bereidt u zich er dan maar op voor dat aldaar wereldkundig zal worden gemaakt dat engelenvleugelen naar schadevergoeding, en niet naar goederenvervoer, blijken te ruiken. Want een engel met een trompetje in zijn ransel zou best eens naar “Vlees, hompen vlees” kunnen verlangen. U kunt getuige zijn van een Vader, die een hoed zoekt, terwijl het Ventje — “Ja, daar heb ik u:een ventje, en maar doen hè, en maar doen” — er net een gevonden heeft, en dat een “Pak van mijn hart” van de vader zal blijken.
Kortom, Herenleed komt weer op de huiskamerbuis, te beginnen op zaterdag 12 september, des avonds tussen 23:30 uur en middernacht, met als eerste aflevering De moeder uit 1976, gevolgd op zondag 13 september door De vader uit 1979, maar die aflevering wordt reeds tussen 18:39 uur en 19:14 uur uitgezonden.
Op maandag 14 september is De bediende, uit 1976 aan de beurt, tussen 21:30 uur en 21:59 uur, in de daarop volgende nacht, tussen 00:58 uur en 02:29 uur aangevuld met Groot Herenleed, de theaterversie, waarin men zal geworden ingewijd dat één der drie protagonisten de dag ervoor “slechts twee pauwen (heeft) gezien”.
De afleveringen worden in de loop van het etmaal zo hier en daar, af en toe, bij tijd en wijle, verspreid voorkomend, herhaald, al dan niet met oorlogsgebak, tevens snoep, kandij, wafelen “en meer van die onderdelen”. Cherry Duyns (*1944), Armando (*1929), alsmede Johnny van Doorn (1944-1991) zijn de drie protagonisten, in een enkele aflevering doet ook een juweel van een hond mee; ik dacht in De moeder. “Dag schat, is de boel aan kant?” is een van de mij bijgebleven vragen in De bruid. Krijn ter Braak tekende voor de regie van Herenleed.
Voor de preciese tijden van die herhalingen kunt u het beste even de website raadplegen van het digitale kanaal Geschiedenis 24 dat de komende week de herhalingen van delen uit de toenmalige VPRO-reeks zal uitzenden.
__________
Foto: Johnny van Doorn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: