NPS-Podium voor de 70ste verjaardag van Louis Andriessen

Verleden week zagen we zijn gezicht even tussen het publiek tijdens het stormachtige applaus dat de uitvoering van Brahms’ Eerste Symfonie ten deel viel aan het slot van het BBC Prom-concert in de Albert Hall werd gegeven door Vladimir Jurovski met het London Philharmonic Orchestra: de Nederlandse componist Louis Andriessen, die dit jaar het zevende decennium van zijn bestaan op het ondermaanse heeft volgemaakt.
Andriessen was in Londen voor de uitvoering van eigen stukken, die tijdens de BBC Proms 2009 werden voorgesteld. Eén van die composities was Haags Hakkûh, dat op maandag 7 september te horen en te zien zal zijn als tweede werk in het concert dat tussen 23:45 uur en 00:30 uur door de NPS in het programma Podium. Deze compositie wordt gespeeld door dezelfde beide solistes als onlangs tijdens de Londense Proms: de zusters Katia en Marielle Labèque. Zij worden begeleid door het Asko Ensemble onder leiding van Reinbert de Leeuw.
Voorafgaand daaraan zal het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van dezelfde dirigent het Ricercare uit 1949 spelen van Vader Hendrik Andriessen (1892-1981), die de grote inspirator voor zoon Louis is geweest en, ongetwijfeld, gebleven.
____________
Afbeeldingen
1. Componist Louis Andriessen. (Foto: Donemus © Francesca Patella.)
2. Componist Hendrik Andriessen. (Tekening van Jarko Aikens, Groningen 1985. Archief Heinz Wallisch, tevens ©.)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: