Zedenverwildering aan een strand langs de Zwarte Zee

Normen en waarden
De regionale Duitse televisiezender Westdeutscher Rundfunk (WDR) presenteert op donderdag 3 september als laatste programma-onderdeel van de dag, overlopend in de vroege uren van vrijdag 4 september — om precies te zijn tussen 23:15 uur en 00:40 uur — een documentaire onder de Engelse titel Wild Wild Beach, over de Russische bezoekers van een strand aan de Zwarte Zee — mensen die hun leven ‘gestalte’ geven door middel van drank, dans en drammerigheid; met andere woorden: wodka, karaoke en geweld. Het zal wel een klein onderdeel vormen van de vrij algemeen optredende verruwing van de zeden in het algemeen, maar vooral in de omgang met anderen; om niet te zeggen het gedrag principieel tegen alle anderen die geen deel uitmaken van de eigen besloten kring en derhalve als vreemdelingen dienen te worden gediscrimineerd en uitgestoten. Dat is niet alleen maar een verval van zeden en gewoonten binnen bepaalde groeperingen, maar tevens een symptoom van terugval uit een bepaald niveau van bereikte beschaving naar elementen van primitiviteit, zoals het ‘recht van de sterkste’, waartegen wetgeving ook niet helpt in het voorkomen van dergelijke gebeurtenissen, maar hooguit een klein beetje als sanctie achteraf, waarbij ook dan nog de slachtoffers het nakijken hebben.

Symptomatisch
Het beeld dat van de situatie aan de Zwarte Zee wordt geschetst, is met de nodige veranderingen, ook van toepassing op de vermofsing van Mallorca met de meest weerzinwekkende feestjes en de daaraan onverbrekelijk verbonden weerzinwekkende gedragingen.
Gevreesd moet worden dat bijeenkomsten van dergelijke tamelijk diep gezonken lieden — die niet zelden een combinatie van alcohol en drugs consumeren — niet tot verre toeristenstranden beperkt zullen blijven. Een klein voorproefje hebben we reeds onlangs in eigen land (strand van Hoek van Holland) meegemaakt. Kortom, het worden spannende tijden, waarin tal van elementen welke diep in de krochten van de menselijke ziel waren verscholen, veel vaker aan de oppervlakte zullen komen.
_________
Foto: © WDR.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: