Een klein juweel in kleine oplaag over Wolffgang Fugger

Uitzonderlijke vondst
Dezer dagen vond ik tussen de opruimingsboeken van een — speciaal, door mij veelvuldig bezocht — antiquariaat in mijn woonplaats een oblong boekje dat direct de aandacht trok door het uiterlijk:


Het is niet zo dat de mensen van de boekwinkel in kwestie niet zouden kunnen waarderen wat er in het inmiddels 41 jaar oude — want in maart 1968 verschenen — maar tegelijkertijd splinternieuwe, boekje te vinden is over het leven en werk van de befaamde kalligraaf, en-nog-zo-veel meer, Wolffgang Fugger (ca. 1515-1568). Met name over diens Ein nutzlich und wolgegrundt Formular Mancherley schöner Schriefften.
Maar ook antiquaren moeten, heden ten dage meer nog dan voorheen, paal en perk stellen aan de thema’s en de hoeveelheden boeken die in het pand in kwestie kunnen worden uitgestald, en zo gebeurt het af en toe dat er zich tussen de opruimingsboeken meer dan de gebruikelijke en deels weliswaar aantrekkelijke uitgaven, een bijzonderheid bevindt.

Bijzonderheden
Het 32 pagina’s tellende werkje waaraan alle mogelijke aandacht is besteed, is uitgekomen in een oplage van in totaal 275 exemplaren, waarvan er 25 zijn gedrukt op de papiersoort Medival Demy, de resterende 250 op het papier dat bekend is als Abbey Mills Text. Gebonden is het boekje in Porridge paper, en de manier van binden vindt zijn oorsprong in zestiende eeuws bindwerk van slap vellum. Het formaat is 21,8 cm x 17,2 cm.
De tekst in het binnenwerk is — afgezien van de inleiding — gerealiseerd in de zestien punts Monotype Bembo met een spatie van twee punten. De illustraties zijn afkomstig uit de eerste editie van Fuggers in de tekst genoemde writing-book, en konden worden gereproduceerd met toestemming van de Trustees of the British Museum, en die welke afkomstig zijn uit de volgende editie konden worden overgenomen door de toestemming, verleend door de Director of the Victoria and Albert Museum.
Het boekje is gedrukt en gebonden in the Department of Printing, Camberwell School of Art and Crafts, London. Verantwoordelijk voor het project is Michael Gullick, third year Graphic Design.
____________
Afbeeldingen
1. Voorplat van het boekje uit 1968.
2. Illustratie uit de tweede editie, die is verschenen in de periode tussen 1597 en 1605, uitgebracht door Catharina Dieterich. Ten opzichte van de eerste editie uit 1553 — uitgegeven te Nürnberg door Valentin Geissler in 1553 — zijn er enkele wijzigingen aangebracht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: