Handelaren in tweedehands goederen in de schijnwerpers

ZDF-reportage
Het tweede Duitse publieke televisienet ZDF besteedt in de programmareeks 37° op dinsdag 18 augustus, tussen 22:15 uur en 22:45 uur aandacht aan de handel in tweedehands goederen. Onder de titel Alles Schrott wordt de focus gericht op handelaren in schroot, verkopers op vlooienmarkten en alle andere mensen die zich tussen die uitersten begeven en gebruikte goederen aan de man brengen.
Dat die gekozen titel als vlag de lading van het geheel nimmer kan dekken, moge blijken uit de voorwerpen die tijdens veilingen worden verhandeld en niet zelden duizelingwekkende bedragen opleveren, naast zoveel ander moois voor aantrekkelijke prijzen. Maar, zelfs als het voorwerp nimmer uit de oorspronkelijke verpakking zou zijn gehaald, het is en blijft tweedehands materiaal als het eenmaal in andermans particulier bezit is geweest. Een boekhandelaar kan een stapel moeilijk verkoopbare boeken aan een antiquaar overdoen zonder dat het boek daardoor tweedehands wordt, maar de exemplaren in kwestie zijn daarmee wel in de sfeer der tweedehands goederen beland.

Tal van aspecten
De reportage, die slechts een half uur in beslag neemt, en in eerste instantie de mensen in het zonnetje zet, die van deze handel leven, zou wel eens aardige aspecten naar voren kunnen halen waaraan niet iedereen in eerste instantie denkt als hij wordt geconfronteerd met de handel in tweedehands goederen. Dat er zijdelings, dan wel heel direct, ook mensen— letterlijk of figuurlijk — in beeld zullen komen die (mogelijk) cliënt zijn of worden, ligt eigenlijk wel voor de hand.
De reportage, die op andere plekken als documentaire wordt aangekondigd, is in 2009 gereedgekomen.
Ik zelf, bij voorbeeld, zou als gymnasiast nooit een — voor die dagen zo uitgebreide — collectie boeken hebben kunnen bezitten als ik niet hier en daar vijf boeken voor het bedrag van één gulden had kunnen kopen, dankzij het bestaan van tweedehands boekwinkels. Maar dat er tussen tweedehands spullen, naast bijzonder aardige vondsten, ook een hoop teringzooi zit, zal geen weldenkend mens willen bestrijden.
__________
Foto: © ZDF.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: