Hippo: doelloos zwerven door de straten van Parijs

Grauwsluiers
Hoewel hij nog maar dertig jaar is, heeft de door Parijs dolende Hippo geen levensdoel. Zijn leven verloopt niet bepaald gemakkelijk, en dat kan een oorzaak zijn voor de lethargie die hem in de greep heeft, maar een wisselwerking tussen de beide fenomenen, welke elkaar in stand houden, is evenmin uitgesloten. Hippo leeft in de jaren tachtig en ziet geen echte toekomst: de grote visies van de mensheid zijn ineengestort en mede daardoor heeft de man het gevoel dat de wereld totaal onverschillig is geworden en zonder enige vorm van mededogen. Maar de wereld bestaat uit mensen en zo komt het dat hij zelf ook al niet zo veel van die tweebenige wezens in en bij zijn directe omgeving duldt, want dat zou teveel beroering kunnen veroorzaken in de wereld die hij voor zichzelf heeft geschapen. Twee vrienden heeft hij: Halpern en zijn jongere broer Xavier, die zich bezighoudt door met drugs dealen op school. Dan kent hij nog ene Francine, die als loslopend teefje nu eindelijk wel eens vaste grond onder de voeten wil voelen.
Hippo, de oppikker en uitvreter, moet het ook nog eens doen met een wrak op vier wielen, en dat leidt er mede toe dat hij veelal te voet onderweg is. Kortom, ambitie is ver te zoeken. Maar dan komt hij in aanraking met een zelfbewuste studente en tolk genaamd Nathalie, die zijn volstrekte tegenpool is: doelbewust en direct handelend optredend. Hoewel Hippo op slag verliefd op haar wordt, behandelt ze hem aanvankelijk als de parasitaire zwerver die hij is, doch langzamerhand valt ze voor de charmante kanten van deze man. Of ze echter in staat zal blijken om op termijn enige kleur in het grauwe bestaan van deze cynische straatslijper aan te brengen, zal moeten blijken.

Trefzekere hand
Twee decennia geleden leverde Franse filmer Eric Rochant (*1961) met Un monde sans pitié zijn eerste meesterstuk af. Een uitermate respectabele prestatie. Rochant, die niet alleen de filmacademie had bezocht maar eveneens filosofie had gestudeerd, schreef zelf het scenario. Suggesties daarvoor zijn hem aangereikt door Arnaud Desplechin. Daarin komen puntige en de kijker in goede zin prikkelende dialogen voor, die het de kijker gemakkelijker maken zich in te leven in een personage dat eventueel heel ver van het eigen wezen af staat.
De drie voornaamste rollen worden vertolkt door Hippolyte Girardot, Mireille Perrier en Yvan Attal.
De film wordt, in HD-kwaliteit op het beeldformaat 16:9, in de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 augustus, tussen 01.10 uur en 02:35 uur via Arte-televisie uitgezonden. Dezelfde zender heeft een herhaling gepland voor maandag 10 augustus, ’s middags vanaf 15:15 uur.
____________
Afbeeldingen:
1. Poster voor de speelfilm Un monde sans pitié van Eric Rochant.
2. De Franse filmacteur Hippolyte Girardot (*1955).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: