Elly Kooiman speelt op Pelstergasthuisorgel

Allemaal meesters
Hoewel Elly Kooiman op haar programma van zaterdag 8 augustus — om 12:30 uur, in de Pelstergasthuiskerk van Groningen — werken heeft staan van uitsluitend orgelmeesters, zijn enkelen van hen minder bekend dan de barokcomponist wiens naam, onder meer, het huidige jaar draagt: Georg Friedrich Händel (1685-1759).


Vanzelfsprekend geldt dat tevens voor de in hetzelfde jaar als Händel geboren Johann Sebastian Bach, die echter negen jaar eerder dan zijn naar Engeland uitgeweken collega is overleden. Zoals zo dikwijls het geval is, wordt ook deze voordracht besloten met, deze keer twee, composities uit de veder van Papa Bach.

Vier nationaliteiten
Niet alleen van deze twee, hierboven genoemden, speelt Elly Kooiman, maar tevens van de Nederlander Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), de Engelsman John Stanley (1713-1786), de Duitsers Georg Böhm (1661-1733) en Johann Pachelbel (1653-1706), alsmede van de beide Italianen Girolamo Frescobaldi (1583-1643) en Giuseppe Gherardeschi (1759-1815).
__________
Afbeelding: Linker vleugelstuk aan het Hoofdwerk van het Pelstergasthuisorgel te Groningen, door beeldsnijder Jan de Rijk, 1693.
Met dank aan Elly Kooiman; veel meer illustraties van orgels in deze kerk en elders zijn te vinden op http://ellykooiman.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: