Bedreigde vissoorten en koraalriffen in Rode Zee

Als een vis in en onder water
In het Nieuws van 18:00 uur dat door TV Noord op werkdagen en op zaterdag wordt uitgezonden — en tot de volgende ochtend 06:00 uur zal worden herhaald — kwam het thema duiken in de wateren van Groningen en omgeving aan de orde. Een sympathieke, enthousiaste en enthousiasmerende duikdocent kwam, deels in het water staande en reeds van zichzelf stralend, vertellen wat er zo leuk aan was om onder water in rust te kunnen zien wat zich daar zoal afspeelde, maar waarover relatief weinig — beslist zijn het er te weinig — mensen verder nadenken. Enkele van zijn ‘studenten’ kwamen eveneens aan het woord en ook diegenen waren vol lof over de rust en de beweging in stilte die onder het wateroppervlak plaatshebben. Af en toe lokte een ver gelegen oord om ook daar eens een kijkje te nemen.


Doch de vele duikers — het zijn er inmiddels vier miljoen per jaar, en de meeste van hen komen uit Duitsland, waardoor af en toe de indruk ontstaat dat het gebied in kwestie zich ontwikkelt tot een tweede Mallorca — die in bij voorbeeld Egypte willen onderzoeken wat er allemaal onder water te beleven valt en die zich aldaar maar al te graag overgeven aan hun sport/liefhebberij, vormen inmiddels een bedreiging voor de instandhouding van onder meer de koraalriffen van de Rode Zee, die veel schade ondervinden van al die duikende toeristen. Juist dat percentage van de duikers dat zich verwilderd gedraagt, is de oorzaak voor de actuele, verontrustende situatie.

Aflevering van de reeks Die Story
Veel meer daarover is te zien in de natuurdocumentaire die over dat thema gaat — Bedrohte Paradiese: Ägypten — Wie Tauchtouristen die Unterwasserwelt zerstören. Die rolprent, die wordt op maandag 3 augustus — tussen 22:00 uur en 22:45 uur — door de Westdeutsche Rundfunk (WDR) uitgezonden, en zal hopelijk op een later tijdstip nog eens aldaar, dan wel via Arte-televisie, worden herhaald. Het betreft hier een film van Johannes Höflich en Jo Angerer. Duiker-camerman maakt de kijkers deelgenoot van niet alleen alle schoons wat hij in die regionen onder water tegenkomt, maar eveneens wijst hij de enorme schade aan, die daaraan inmiddels is toegebracht: het zijn waarachtig de laatste dagen in een paradijs.
Deze film zal door de WDR worden herhaald in de nacht van woensdag 5 op donderdag 6 agustus, tussen 00:55 uur en )1:40 uur.
___________
Afbeeldingen
1. Bedreigd onderwaterdier in de Rode Zee. Vooral duizenden kilo’s plastic afval ligt op de bodem van de baaien.
2. Bedreigde glasvisjes. Hier een zwerm, zoals die het meest voorkomen in rotsspleten en bij wrakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: