Valentin Silvestrov — Portret van een onaagepaste musicus

Ambtelijke tegenwerking
Door het feit dat Valentin Silvestrov  niet die muziek componeerde welke de overheid van hem verwachtte, heeft hij — zoals zovele anderen in zijn vak en binnen het brede scala van de kunsten in het algemeen — niet zelden problemen met het regime gekregen, omdat hij werd beschouwd als een avantgardist en zoiets klonk in de oren van de machthebbers vrijwel gelijk aan een doodzonde. Hij werd dan ook niet toegelaten tot het verbond van componisten der Sovjetunie. Onder meer Tichon Chrennikov (1913-2007), de eerste secretaris van het Verbond van Sovjetcomponisten, heeft Velentin Silvestrov het leven moeilijk gemaakt, de man die tevens vele andere musici, onder meer Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975), regelmatig heeft dwarsgezeten. Dat zal er mede de oorzaak van zijn geweest dat hij slechts met een paar woorden in de officiële encyclopedie van musici werd vermeld. Desondanks heeft Silvestrov nimmer gebruik willen maken van de eventuele mogelijkheden die zich hebben voorgedaan, maar is hij zijn hele leven blijven wonen in Kiev, waar hij op 30 september 1937 werd geboren. Toen bleek dat hij door al die tegenwerking niet in zijn levensonderhoud kon voorzien, is hij gaan lesgeven. Pas vanaf 1970 is hij daarnaast verder muziek gaan schrijven.

Filmportret  tweemaal op Arte-tv
In het buitenland daarentegen had men niet alleen waardering voor Valentin Silvestrov, deze werd eveneens met prijzen bedacht, onder meer in Nederland door de Stichting Gaudeamus.
Silvestrov heeft in bijna alle genres muziek geschreven, maar tot op heden ontbreekt een opera van zijn hand.
Al die elementen zullen, hier en daar veel gedetailleerder, aan bod komen in het gefilmde portret van deze Oekraïense componist, dat te zien zal zijn in een 51 minuten durende film die in 2008 door Dorian Supin voor het ZDF werd gerealiseerd en op maandag 27 juli door Arte-televisie zal worden uitgezonden tussen 22:25 uur en 23:15 uur, onder de titel Dialoge — Der Komponist Valentin Silvestrov — deze film — met stereofonisch geluid en op het beeldformaat 16:9 — zal op zondag 2 augustus in de vroegte vanaf 06:00 uur worden herhaald.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: