De volgende generatie Duitsers is in aantocht

Een andere generatie
In de documentairereeks Wo steht Deutschland wordt op donderdag 23 juli, tussen 22:15 uur en 23:00 uur, door het tweede Duitse publieke televisienet ZDF, een nieuwe aflevering uitgezonden. Deze draagt de Engelse titel Germany’s next generation — Kinder und der Ernst des Lebens. In steeds meer landen van West-Europa raken maatschappelijke geledingen totaal vergiftigd door onnodig, en niet zelden onterecht, gebruik van Engelse-, en in de meeste gevallen zelfs Yanken-termen. Vindt men dat internationaal aandoen, maakt het en goede of ontwikkelde indruk? Neen, natuurlijk niet: de slaafsheid ten opzichte van een waanidee dat alles in het Engels zou moeten prevaleert hier. Maar waarom dan de tweede helft van de titel wel in het Duits? En zelfs als er een Amerikaanse, Franse vertoning, of ergens anders ter wereld, zou worden gegeven, dan kan men bij die passende gelegenheden gebruikmaken van een anderstalige titel. Nu doet het aan als een uiting van willekeur, een ratjetoe dat bepaald niet bijdraagt tot wwn verhoging van de eventueel gewenste geloofwaardigheid.
Voor ons is de in de betreffende documentaire gestelde vraag vanzelfsprekend van belang, ook en vooral doordat daar door een dolgedraaide minister van Binnenlandse Zaken een nieuwe Gestapo wordt voorbereid die terreur, angst en haat zal zaaien over Europa en daarbuiten. Daarom is het goed te weten hoe het er met de jeugd in dat naburige land is gesteld. Hoewel de titel een Engelse next generation suggereert, wordt verderop in de verklarende tekst gerept van de hedendaagse jeugd in dat land. Dat betekent dat ieder moet gaan kijken die daartoe in de gelegenheid is en die zich daarbij ook nog eens voor dat toekomstbeeld interesseert.
Deze Dokumentation is in 2009 gereedgekomen, en zal door het ZDF worden herhaald in de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 juli, vanaf 04:45 uur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: