Rooibos — Rode thee uit Zuid-Afrika

Wereldwijde belangstelling
Op donderdag 9 juli — ’s avonds tussen 19:00 uur en 19:45 uur — presenteert de Duits-Franse cultuurzender Arte een documentaire over de verbouwing van Rooibosthee in Zuid-Afrika. Als we Van Dale raadplegen, komen we het lemma rooibos helaas niet tegen. Daar staat tegenover dat via het internet op tal van plekken nadere gegevens te vinden zijn over de plant aspalathus linearis — want zo heet de plant waarvan de thee afkomstig is.
De verleiding is te groot om te weerstaan: we citeren enkele zinnen die over Rooibos Thee in het Afrikaans ten beste worden gegeven: “Rooibos Thee word gemaak van die suiwerste dele van Aspalathus linearis, ’n plant wat slegs in die Kaapprovinsie van Suid-Afrika groei. Die plant se unieke geur, smaak en gesondheidseinskappe het reeds navorsers en voedingstegnolo van regoor die wêreld se belangstelling geprikkel.”

Cedargebergte
Het rooibosgebied bevindt zich op zo’n 250 kilometer ten noorden van Kaap de Goede Hoop aan de voet van het Cedargebergte. Alleen daar bestaan de voorwaarden welke kunnen zorgdragen voor een ideale rooibosthee, aan welke meer dan de gebruikelijke eigenschappen worden toegekend die men bij genotmiddelen kan opsommen. De thee beval geen cafeïne, maar wel heel veel vitaminen, en wordt hier en daar zelfs beweerd dat regelmatig gebruik van rooibosthee tegen kanker kan beschermen. Een tweede voordeel van deze aanplant bestaat in de gevolgen voor de arme bevolking in die regio. Deze is economisch gezien op bescheiden wijze naar een hoger niveau getild door de wereldwijde belangstelling voor dit product, en die interesse groeit snel.
De documentaire, die op Arte te zien zal zijn — en die op maandag 13 juli, vanaf 09:10 uur in de ochtend zal worden herhaald — heeft een duur van 43 minuten en werd in 2005 gerealiseerd door Thomas Greh voor de Norddeutsche Rundfunk. De film wordt uitgezonden op het beeldformaat 16:9.
____________
Afbeeldingen
1. Rooibosthee als product.
2. Jonge aanplant van de struiken voor rooibosthee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: