Kostuumdrama over Vermeers Meisje met Oorbel

Parel aan linkeroor
Dinsdag 7 juli zal de Britse televisiezender BBC Two vanaf 22:00 uur onze tijd — NB: op diverse plekken staat 23:00 uur, maar dan zijn twee derden van deze film voorbij — het kostuumdrama Girl with a pearl earring van Peter Webber uitzenden. De speelfilm kwam gereed in 2003 en is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1992 van de schrijfster van vooral historische romans, Tracy Chevalier (geboren 1962), dat verhaalt over het meisje Griet met een parel als oorbel dat — intussen alweer zo’n drie en een halve eeuw geleden — model heeft gestaan voor het befaamde schilderij van omstreeks 1660, door Johannes Vermeer (1632-1675). Het doek, op het formaat 46,5 x 40 cm, hangt in het Mauritshuis te ‘s-Gravenhage.
In een van de KNAUR-standaardwerken over Galerien der Welt van ongeveer een halve eeuw geleden wordt in het boek Holländische Museen — hetgeen ook toen reeds Niederländische Museen had moeten heten —, dat werd geschreven door de toenmalige hoofdconservator van het Rijksmuseum, R. van Luttervelt (1916-1963), het doek benoemd als Mädchen im Turban (Meisje met tulband).

Personen
De rol van Griet wordt in Peter Webbers film gespeeld door Scarlett Johansson, Vermeer krijgt gestalte in Colin Firth; Tom Wilkinson vertolkt het Delftse personage Pieter van Ruijven (1624-1674), die als patroon van Vermeer geldt. Tussen alle overige redelijk Nederlands aandoende namen duikt ene Maertge op, die door Anna Popplewell wordt uitgebeeld. Zou dat misschien Maartje moeten zijn?
Deze film werd eind december 2007 eerder door BBC Two uitgezonden, maar de ontvangst daarvan was toen voorbehouden aan delen van het grote eiland aan de overzijde van de Noordzee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: