Dromen volgens Freud — thans opnieuw bekeken

Hersenonderzoek nu
Op woensdag 8 juli — ’s avonds tussen 23:05 uur en 23:30 uur — zendt het digitale themakanaal met die stupide naam Holland Doc — alsof het om een randstedelijk-regionaal kanaal gaat — een herhaling uit van een aflevering van het VPRO-programma Noorderlicht uit 2002 over Dromen. In die korte filmbijdrage wordt verslag gedaan van een vergelijking tussen het gedachtegoed van de psychoanalyticus Sigmund Freud (1856-1939) over het fenomeen Dromen en de stand van zaken met betrekking tot hersenonderzoek dat nadere feiten kan verstrekken omtrent dit gebeuren binnen het kader van die discipline, zoals die er zeven jaar geleden voor stond.
In verband met het verschijnsel Dromen is Sigmund Freud bekend gebleven door één van zijn grotere studies uit 1899, Die Traumdeutung, waarover weer tal van teksten zijn gepubliceerd, variërend van korte essays tot en en met omvangrijke studies en dissertaties. Het is echter in algemene kring minder bekend dat deze zelfde ‘droomuitlegger’ ook nog acht kortere stukken over dat thema heeft geschreven, die vanaf 1899 zijn geschreven en deels ook nog gepubliceerd tijdens Freuds aardse bestaan. De verzamelbundel heet Über Träume und Traumdeutungen.
Daarvan is Eine erfüllte Traumdeutung (1899) niet meer tijdens het leven van ‘de man met de glazen hoed’ [1] gedrukt, en is het manuscript van het opstel Träume im Folklore [2] zelfs pas in 1956 opgedoken, toen de Gesammelte Werke reeds waren uitgekomen.
Kort nadat Die Traumdeutung was verschenen, heeft Freud zich bereid verklaard hiervan een samenvattend artikel te schrijven voor een verzameling van bijdragen over het thema, getiteld Grenzfragen des Nerven- und Seelenlebens. Dat werd kort maar krachtig Über den Traum, bedoeld om een grotere groep lezers, vooral de ontwikkelde leek, met zijn inzichten vertrouwd te maken in een ietwat vereenvoudigder vorm.
__________
[1] Zo wordt Freud genoemd in de titel van een biografisch essay door Prof. Dr. E. Verbeek over Freuds dromen. (G.F. Callenbach, Nijkerk; 1973.)
[2] Dit essay heeft Freud geschreven samen met David Oppenheim.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: