Egon Erwin Kisch herdacht — herhaling reportage

Fascinerende reportages
De eerste Duitse publieke televisiezender ARD/Das Erste presenteert in  de nacht van maandag 6 juli op dinsdag 7 juli — tussen 01:45 uur en 02:30 uur — een herhaling van een reportage uit 1979 over de briljante journalist en literator Egon Erwin Kisch (1885-1948). Die film met reportage maakt deel uit van de programmareeks Vor 30 Jahren; de titel van de filmbijdrage luidt Nichts ist verblüffender als die Wahrheit. Daarmee wordt een link gelegd naar de tweedelige uitgave die Büchergilde Gutenberg in 1981 op de markt heeft gebracht met daarin een selectie van de reportages die Egon Erwin Kisch in een periode van vier decennia heeft gepubliceerd. Die selectie kreeg de titel Nichts ist errgender als die Wahrheit.

‘New Journalism avant la
Voordat Kisch in het seizoen 1905/06 de school voor Journalistiek in Berlijn bezocht, had hij al flink wat reportages geschreven voor he
t Prager Tageblatt, toen onderdeel van de Duitstalige pers in de Goldene Stadt. Hij was er al vroeg in geslaagd een zakelijk-kritische voorstelling van gebeurtenissen op papier te brengen, die desondanks aan spanning en actualiteit niet hadden ingeboet. Daarmee is deze Egon Erwin Kisch toonaangevend geworden voor de moderne stijl welke zich langzaam maar zeker zou gaan meester maken van de internationale dagbladjournalistiek in de kwaliteitspers. In 1925 is een verzameling van zijn stukken verschenen onder de titel Der rasende Reporter, en die benaming werd een alternatief voor de naam van de journalist Egon Erwin Kisch.


We komen in een ruimer artikel binnenkort terug op deze bijzondere figuur met een zeer aparte stijl van schrijven en leven, en met een heel eigenzinnig karakter.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: