Portret van Amerikaans president Andrew Jackson

Observaties
Arte-televisie presenteert op zaterdag 27 juni, tussen 21:00 uur en 22:25 uur, een portret van de zevende president van de Verenigde Staten van Amerika: Andrew Jackson, geboren in 1767; overleden op 8 juni 1845.
Als je politiek enigszins ontwikkelde mensen vraagt naar (de) namen van VS-presidenten, dan lukt het ze doorgaans wel de meesten van hen die na de Tweede Wereldoorlog dat ambt hebben bekleed, op te lepelen. Daarbij valt op dat er twee zijn, die veelal buiten de boot vallen: als eerste van hen wordt Richard Nixon (1913-1994) vaak vergeten en dat feit heeft zonder enige twijfel te maken met diens extreem gedegenereerde persoonlijkheid en zijn uitzinnig crimineel gedrag in tal van opzichten. En of men zich niet graag herinnert dat die man relatief snel na begin van zijn tweede ambtstermijn, in 1974, uit zijn functie werd ontheven — een ambt dat hij nooit had mogen bekleden — of omdat hij verantwoordelijk is voor ontelbare massamoorden tijdens de Vietnam-oorlog, of omdat zelfs degenen, die aanvankelijk meenden dat hij de ideale man op de ideale post was, zich diep schaamden voor de wandaden van dat monster.

Uiterst dubieuze figuren
Een andere president die vaak wordt vergeten, is George Bush senior (geboren 1924), die slechts één termijn — van 1989 tot 1993 — het Oval Office van het Witte Huis onveilig heeft gemaakt. Hij is niet alleen een vergeten man door zijn onvoorstelbare kleurloosheid, maar tevens door het feit dat één van zijn zoons, die ook George Bush heet — met als tweede voornaam Walker (geboren 1946) — die functie tot 20 januari van dit lopende jaar heeft vervuld en zich gedurende die acht jaren van zijn presidentschap heeft ontpopt als de ergste en meest afstotelijke oorlogsmisdadiger van de periode na de Tweede Wereldoorlog — hem heel ruim heeft overvleugeld in boosaardigheid, leugenachtigheid en godsdienstwaanzin. Je kunt het dan ook alleen maar betreuren dat de grootvader van die laatste Bush — die de vader van de vorige Bush was — niet steriel was, dan wel het fatsoen heeft gehad om onfeilbare anticonceptie hoog in zijn vaandel te plaatsen.

Van oudere datum
Als het er echter om gaat, presidenten van oudere datum te noemen, wordt het moeilijker: de namen George Washington (1732-1799), die de eerste VS-president was, van 1789-1797, en dan kent men meestal ook wel Abraham Lincoln (1809-1865), de zestiende president, die vaak als beste van allen wordt beschouwd komen bij zo’n vraag nog relatief snel als antwoord.
De zevende in de reeks van inmiddels vier en veertig VS-presidenten was Andrew Jackson en wellicht dat we interessante zaken aan de weet zullen komen als we de Arte-documentaire over hem bekijken.
Deze zes en tachtig minuten durende Amerikaanse documentaire rolprent uit 2008, van Harlan Glenn en Jim Lindsay — die de Duitse titel draagt Andrew Jackson — Aus der Hütte in das Weiße Haus zal worden uitgezonden op het beeldformaat 16:9, in HD-kwaliteit. Op dinsdag 30 juni, ’s ochtends vanaf 09:55 uur, en op dinsdag 14 juli, ’s nachts om 03:00 uur, zal dit Portret, in Duitsland voor het ZDF bestemd, worden herhaald.
____________
Afbeeldingen
1. Andrew Jackson in 1824, geschilderd door Thomas Sully (1783-1872).
2. Andrew Jackson op latere leeftijd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: