Tweemaal de Oostzee als thema in Duitse tv-films

Het dierenrijk
Twee documentaires met verschillend zwaartepunt, via twee verschillende Duitse televisiezenders, over één en hetzelfde thema — Die Ostsee — Sanftes Meer im Norden zullen op woensdag 24 juni worden uitgezonden, beide in de avonduren.
De eerste film wordt door de regionale zender NDR (Norddeutscher Rundfunk) op prime time, van 20:15 uur tot 21:00 uur, uitgezonden in de reeks Expeditionen ins Tierreich. Die rolprent behoeft dan ook geen nadere, althans geen nadere gedetailleerde toelichting. Naast de beelden en gegevens over het ontstaan van dat water, zullen de er nog levende dieren door een verteller buiten beeld — voice over noemt men zulks in modern Nederlands — worden voorgesteld, zonder twijfel met verbindingen naar vroeger tijden. Dat we dan in een tv-film flink wat beelden te zien zullen krijgen, ligt voor de hand.

Ecosysteem in zwaar water
Enkele uren later, tussen 22:15 uur en 22:45 uur, zendt het tweede publieke Duitse televisienet (ZDF) een populair-wetenschappelijke documentaire uit in de reeks Abenteuer Wissen, en deze heeft als ondertitel Die Ostsee — Engpass im Binnenmeer. Daarin komt de vraag aan de orde of het nog wel mogelijk is om het thans bestaande ecosysteem in deze binnenzee te redden. En hoe ingrijpend zijn de gevaren die uitgaan van een eventueel lek in de 1.200 kilometer lange gaspijp — één der onzalige erfenissen van de vorige Duitse bondskanselier — die tussen Duitsland en Rusland loopt en exact door dat Oostzeegebied dat nog niet tot op de bodem is uitgezocht. Meer dan honderd uitermate kritische stemmen zijn opgegaan tegen de aanleg van die gasleiding. Maar economische belangen, welke niet zelden heel erg op een paar personen zijn gericht, geven bijna altijd de doorslag. Politici vormen nu eenmaal, doorgaans, niet de soort mensen bij wie de mogelijkheid tot aanpassingen ten faveure van het volk dat zij heten te vertegenwoordigen, sterk zijn ontwikkeld.
De uitzending zal in het Nachtprogramma van het ZDF worden herhaald tussen 01:55 uur en 02:25 uur.
__________
Foto: Norddeutscher Rundfunk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: